Det var som en saga. På tre säsonger tog sig Tyresö FF:s damlag från division tre till allsvenskan. 2012 vann de SM-guld, trots att de några år tidigare inte ens hade spelat elitfotboll.

Allt fler stjärnspelare värvades till laget. Med bland andra Marta, som då klassades som den bästa damspelaren genom tiderna, och några av Sveriges bästa fotbollsspelare som Lisa Dahlkvist och Caroline Seger, var laget ostoppbart.

Men samtidigt som de tog sig till final i Champions League började sagan krackelera. För nästan precis tio år sedan, i mars 2014, avslöjade Mitt i att framgångssagan var ett skuldtyngt fuskbygge.

Därifrån var fallet inte långt och den 24 juni samma år gick laget i konkurs.

Den före detta brasilianska landslagsspelaren Elaine Moura, 41, spelade i Tyresö FF 2010 till 2012. Hon minns det som en av de bästa tiderna i sitt liv och blir rörd när hon pratar om SM-finalen i Malmö.

Elaine Moura utbildar sig i dag till idrottskonsulent och har sin praktik hos Tyresö FF.

Elaine Moura utbildar sig i dag till idrottskonsulent och har sin praktik hos Tyresö FF.

Tyresö FF

– Vi var som en familj. Det var en stor och viktig match men vi var helt i synk. Jag tänker på det nästan varje dag och kommer aldrig glömma när vi förstod att vi var svenska mästare.

Just nu gör hon praktik för Tyresö FF och hoppas kunna påverka många unga spelare.

– Jag kommer att vara på planen och sprida glädje. Det ska vara kul att spela fotboll. Tyresö och klubben är helt fantastisk.

Skulder på flera miljoner

Att klubben hade ekonomiska problem var inget hon visste då.

– Vi var bortkopplade från alla bekymmer så det var inget som oroade oss. Jag tror de försökte sköta problematiken själva, vi bara spelade.

Det var i och med entreprenören Hans Löfgrens inträde i klubben som satsningen började. 2006 spelade laget i division 3, men Löfgren lyckades lösa sponsorer och pengarna rullade snart in. Fler och fler storspelare köptes, men världens bästa spelare var långt ifrån gratis. Enligt en artikel i Expressen i februari 2012 var prislappen på Marta 7 miljoner kronor i en tid när snittlönen i damallsvenskan var drygt 11 000 kronor i månaden.

Både Filippa Pettersson och Ella Bergström älskar sin klubb. "Det är vår familj, jag vet inte vad jag hade lagt all tid på om jag inte spelade fotboll", säger Filippa Pettersson.

Både Filippa Pettersson och Ella Bergström älskar sin klubb. "Det är vår familj, jag vet inte vad jag hade lagt all tid på om jag inte spelade fotboll", säger Filippa Pettersson.

Pekka Pääkkö

De högavlönade spelarna ledde till framgångar. 2012 vann Tyresö SM-guld, året efter tog de sig vidare i Champions League.

Det var när en reporter på Mitt i Tyresö år 2014 såg att Tyresö Fotboll AB, bolaget bakom laget, hade bett om 2,7 miljoner kronor från kommunen som det uppdagades. Enligt källor till tidningen hade bolaget skulder på omkring 10 miljoner.

Fick spela med stjärnorna

Tyresö Fotboll AB gick i konkurs och flera i den tidigare styrelsen dömdes att betala drygt två miljoner kronor. Förklaringen som presenterades var att flera stora sponsoravtal inte gick i lås så som det var planerat. Tio år har nu gått sedan konkursen. Sedan dess har Tyresö FF knappt skapat några rubriker i rikstidningarna. Men trots det är det många som inte har glömt det som hände.

– Jag får alltid kommentarer om det när jag säger att jag spelar i Tyresö FF, säger Filippa Pettersson, 25.

Hon spelar i A-laget, som i dag spelar i division 1. Under den turbulenta våren 2014 fick hon hoppa in i det dåvarande A-laget och spela några minuter.

– Det var kaos hela våren så de behövde ta in juniorspelare. Jag tror inte att jag förstod då hur konstigt det var, att världens bästa fotbollsspelare har spelat på Tyresövallen.

– Folk som inte bryr sig om fotboll vet vilka vi är, så på ett sätt är det kul, säger Ella Bergström, 18, som spelar i A-laget.

Nu ser klubbens mål annorlunda ut. Över är tiden när storspelare lockades till klubben. Nu satsas det i stället på spelarna i de egna leden och de många lokala sponsorerna stöttar föreningens sociala arbete.

Jeppe Mauritzson blev sportchef i klubben 2020 och var därför inte med under de turbulenta åren efter att Tyresö Fotboll AB gick i konkurs. "Vissa saker sitter i väggarna och damlaget är det lag som spelar närmast elitfotbollen, så det är ändå ett lag som har förväntningar på sig."

Jeppe Mauritzson blev sportchef i klubben 2020 och var därför inte med under de turbulenta åren efter att Tyresö Fotboll AB gick i konkurs. "Vissa saker sitter i väggarna och damlaget är det lag som spelar närmast elitfotbollen, så det är ändå ett lag som har förväntningar på sig."

Pekka Pääkkö

– Vi har en målsättning om hur stor andel av våra spelare som ska vara egenfostrade, och det är höga siffror. Vi har gjort ett stort arbete med att bygga upp en stark verksamhet underifrån och visar att man i Tyresö FF får chansen som ung spelare, säger sportchefen Jeppe Mauritzson.

Satsar på utbildning

Pengarna går nu främst till utbildningsverksamheten.

– Jag är väldigt stolt över det arbete vi gör, jag går inte runt och längtar efter att värva spelare från Brasilien. Det är inte så vi arbetar. Vi har säkert lika höga ambitioner som förut, men vi vill utbilda och utveckla i stället för att köpa oss dit.

A-lagsspelarna vill trots allt satsa på att vinna så mycket det går, men förstår att det inte är det huvudsakliga målet.

– Det är bra att de vill bygga hållbart och satsa på unga spelare, säger Ella Bergström.

Pekka Pääkkö

Jeppe Mauritzson tycker ändå att de ska tillåta sig själva att vara stolta över historien.

– Nu när det har gått lite tid så tror jag att folk ändå tycker att det är fantastiskt att Tyresö har spelat Champions League-final och vunnit SM-guld. Det trumfar det andra, den sportsliga prestationen gjordes ju oavsett vad.