Över 760 matcher

Det har blivit dags att kicka igång nästa match i turneringen mellan pojkar 09. Hemmalaget Tyresö FF i gult och rött ska möta AFC Järfälla i vitt. Ett ganska tufft motstånd enligt killarna. Efter förlust i den första matchen ser man beslutsamheten i deras ögon.

Det är den 40:e upplagan av ST-cupen, jullovets stora evenemang i Tyresöhallen och Strandhallen. Över 760 matcher spelas i 32 olika klasser, vilket gör den till en av Europas största inomhusturneringar.

Publiksnack

– Nu blir det mål... äej vad nära!

Magnus Karlsson och dottern Moa hejar på sonen och brorsan Albin som spelar i den nya föreningen AFC Järfälla.

– Det är roligt att cupen är tillbaka. Jag spelade själv ST-cupen flera år, fast för Brommapojkarna. Men det var ju 35 år sedan. Det här är första året grabben får spela med resultat.

Ett helt nytt team

Robin Brandin, klubbchef i Tyresö FF, och Jeppe Mauritzson, sportchef, är båda nya på jobbet och gör sin första ST-cup.

– Cupen är en grym start för mig i föreningen, jag får träffa alla föräldrar och det är väldigt roligt och intensivt. Vi är på plats varje dag från 05.30-24.00, lagen börjar droppa in vid åttatiden, säger Robin Brandin.

– Totalt jobbar 300 föräldrar och andra ideellt med ST-cupen. Utan dem skulle vi aldrig klara av att driva den, säger Jeppe Mauritzson.

Går mot vinst

Efter många målchanser och vändningar står det till slut 0–0 när domaren blåser av. Ett besviket lag rör sig mot omklädningsrummen, men några hänger kvar längst upp bakom läktaren.

– Vi har två matcher kvar nu i gruppen. Men vi kommer vinna, det är det enda alternativet, säger Felix Nigert som har spelat i laget i sju år, här med lagkamraten Roy Kavén.

Alla får vara med

Tyresö FF har ett parafotbollslag för barn och ungdomar med ADHD, autism och andra NPF-diagnoser. Jill Dahlström är lagledare och intiativtagare.

– Jag har en son med adhd och autism som älskar fotboll. Vi testade låta honom spela i de ordinarie lagen när han var yngre men det funkade inte så bra. Så hösten 2021 kontaktade jag Tyresö FF om att starta ett lag anpassat för de som behöver lite extra stöd.

– Det här är deras första riktiga match och de har varit nervösa, men taggade. Jag tror det betyder så mycket för dem att få vara med och spela cupen, även fast det bara är en vänskapsmatch.