Brännö

Sol, vind och vatten – och dans runt stången. Ingen dag på året packar så många stadsbor picknickkorgen och beger sig mot skärgårdsbåten.

Midsommarfirandet på Brännö har blivit ett av de populäraste utflyktsmålen och traditionen har vuxit för varje år.

Nu tvingas dock Brännöföreningen, som står som arrangör, att sätta stopp.

Evenemanget har blivit större än vad de mäktar med och föreningen har därför tagit det drastiska beslutet att ställa in årets midsommarfirande.

Enligt Yngve Ernst, ordförande, har det blivit ett firande för göteborgare och turister och inte främst för brännöborna, som tanken var från början.

– Det har helt enkelt blivit för mycket folk. Det kan ha varit mer än tusen personer förra året. Vi har två kvinnor som, iklädda folkdräkter, leder dansen och dessa har avsagt sig sitt uppdrag eftersom ringarna inte längre kan bildas på grund av för mycket folk.

Inställt. Det är ingen idé att styra kosan mot Brännö på midsommarafton. I år blir det inget traditionellt firande.

Inställt. Det är ingen idé att styra kosan mot Brännö på midsommarafton. I år blir det inget traditionellt firande.

Mostphotos

Vuxit ur två platser

Han menar också att många brännöbor drar sig för att gå ner till midsommarstången.

– De som har barnbarn tycker inte att det går att dansa med barnen eftersom det är för trångt. Det har blivit för stort.

Yngve Ernst berättar att det ursprungligen anordnades två firanden, ett i söder och ett i norr. De slogs senare ihop i den norra delen av ön.

– Det var en vacker plats i en dal med gräs vid stranden. När det blev för trångt där flyttades firandet till den stora fotbollsplanen, men nu har den också blivit överfull.

Ett annat problem är att det blivit allt svårare att hitta funktionärer som är villiga att arbeta på midsommar och möjliggöra firandet.

– Alla vill fira med sina familjer och i längden blir det ohållbart.