Ungdomar mellan 13 och 17 år får gratis testa på bland annat fotboll, basket, bordtennis, innebandy, kampdansen capoeira och så kallad militärträning.

Bland klubbarna som deltar återfinns bland annat BP, Blackeberg Basket, Hässelby SK Innebandy och Kalvhagen Stockholm kickboxningsakademi.

Raymond "Blues" Peroti på plats

– Vi gör detta för barnen här hemma. Vi vill aktivera dem. Det är för mycket stillasittande, mobiltelefoner och snabbmat i dag. Om ungdomarna gillar något kanske de börjar i klubbarna efteråt, säger Fredrik Johansson.

Han är friskvårdsföretagare som anlitats av stadsdelsförvaltningen som projektledare.

Till sin hjälp har han bland annat den till fotbolls-EM aktuella artisten och socialarbetaren Raymond "Blues" Peroti. Båda är uppväxta i Hässelby och är goda vänner.

– Det här är platser som ligger oss varmt om hjärtat. Basen blir Hässelängens parklek. Sedan håller vi till på hela Hässelängen, ända ner till Grimstas motionsspår, säger Fredrik Johansson.

Musikinstrument och cirkus

Deltagarna kan också få testa på både cirkuskonster, teater och musikinstrument. Kulturskolan finns nämligen på plats. I år är intresset för kollona i Stockholm större än tidigare.

Kolloverksamheterna beräknar dock bara att kunna erbjuda plats till 60 procent av de sökande, men på Summer fun är alltså alla välkomna.

Alla barn och unga delas in i mindre grupper med anledning av pandemin.

– Mellanmål, en t-shirt, luvtröja och vattenflaska och lite annat ingår. Men föranmälning är obligatoriskt. 200 barn kan inte dyka upp plötsligt utan att vi vet om det, säger Fredrik Johansson.

Hur många tror ni kommer?

– Vi blir glada om 20 kommer, detta är ju första året. Sedan ber vi till vädergudarna – allt kommer ner till vädret.

Dagkollot kommer pågå mellan klockan 14 och 18 på vardagarna under vecka 25 och 26. Det avslutas 2 juli.

Fredrik Johansson med kollegor försöker marknadsföra premiärlägret hårt.

– Farsta har haft ett liknande sommarkollo i fyra år. Dit kommer 500 ungdomar nu. Blir kollot lyckat här i Hässelby så kommer det tillbaka, säger han.