När publiken kliver in på Kulturhusets Stadsteaterns scen i höst kliver de in i sagornas värld. I taket böljar segel och ljuset kastar långa skuggor över väggarna. På golvet bildas en ring av stubbar där publiken ska sitta.
– Tanken är att det ska bli lite lägereldskänsla. Stubbarna kommer från Kungshatt, så det är verkligen en lokalproducerad föreställning, säger Maja Salomonsson, som står för både idé och regi i höstens föreställning ”I mitten sitter kärnan”.
Hon är taggad. Skådespelarna har precis tagit repetitionerna från replokalen till de nybyggda scenerierna i Skärholmen.
Föreställningen bygger vidare på hennes ”Så hanterar du vuxna” som spelades under våren. I den vände skådespelarna på perspektiven och tittade på de vuxna ur barnens perspektiv. Precis som då har barn från Skärholmen och andra delar av Stockholm bidragit i manusarbetet genom intervjuer.
– Det har kommit upp en del om ganska såriga relationer mellan barn och vuxna, men också jättemycket humor. Allt från att tvingas klippa håret – ”tänk om barn fick bestämma hur vuxna ska se ut?” – till vuxna som bråkar och är fulla.
Publiken delaktig
Vi vet att skådespelarna och att André Nilsson, Othman Othman, Susan Taslimi, Nils Närman Svensson och Emma Lindberg ska stå på scen. Och att de ska använda sig av skuggspel i föreställningen. Men handlingen är inte spikad.
– Föreställningen bygger på att släppa in publikens tankar och idéer. Vi har testat vissa scener med publik och plötsligt stoppar vi och frågar hur gör vi nu? Hur löser vi det här dilemmat, säger Maja Salomonsson.
Föreställningen har premiär en 29 september och spelas till 25 november.
Jakobsbergs gård i Bredäng. Edmon Khalil bor och driver stället.
Henrik Lindstedt
Jazzfestival och satsning på unga
Jakobsbergs gård blir scen i Stockholms jazzfestival i höst. Den 20 oktober kommer Monica Söderberg och Blåsette big band till södra flygeln. Som vanligt fortsätter även Skärholmens konstföreningar med utställningar i samma hus.
Men om man frågar projektledaren Edmon Khalil finns höstens mest spännande nyhet på andra sidan gårdsplanen, i norra flygeln. Sedan han tog över i våras har han velat få in fler lokala unga konstnärer, utöver de som redan befolkar musikstudion.
Det har lett till en utställning av Bredängskonstnären Sophia Ammouri, 23, och hennes kollega Alva Törnqvist. Publiken kan förvänta sig maneter, alger och videoprojektioner.
– Vi är båda intresserade av havet som en metafor för vårt ursprung. Vi vill återskapa det magiska i det bortglömda. Som när man hittar något på havets botten, säger Sophia Ammouri.
Ståuppare roar Bredäng i höst
Standup comedy ska inte vara förbehållet innerstan. Det tycker krögaren Mattias Unal och komikern Ali Gorgi som fortsätter med konceptet Red-line comedy på restaurang Tarantella i Bredäng.
Här är såväl etablerade som nya komiker välkomna.
– Vi har ingen åldersgräns och det är en blandning av tjejer och killar som uppträder, med en liten övervikt av tjejer, säger Mattias Unal.
Klubben startade hösten 2021 och sedan dess har otaliga komiker passerat förbi. Både från närområdet och från övriga staden. En av Mattias Unals personliga favoriter var komikern Thanos Fotas, känd från bland annat humorserien ”Laxbralla” på SVT och som har en egen show på Stadsteatern nu i september.
Vad skämtar komikerna om och är det något särskilt som brukar gå hem?
– Allt, från hur läraren pratade när de gick i skolan till att de varit på arbetsförmedlingen eller vad frugan säger hemma.
Red-line comedy kör varje onsdag med tre till fyra komiker per kväll. Den som själv vill stå på scenen kan komma in på Tarantella för mer information.
Startdatum i höst är ännu inte klart, antingen i mitten av september eller början av oktober. Under hösten håller restaurangen även en karaoketävling.
Patricia Aramburu, konstnär som driver Skogsateljén i Sätraskogen, nere vid Sätra varv.
Henrik Lindstedt
Här får barnen hamra ut sin sorg
Ett inbrott där glas krossades och trummor stals har inte sänkt energin eller ambitionsnivån på Skogsateljén vid Sätra varv. Konstnären Patricia Aramburu är fast besluten att skapa ett öppet mini-kulturhus i det gamla torpet Ekelund.
I mitten av september drar hon i gång sina gratis workshops igen. På tisdagar är förskoleklasser välkomna och under fredagar eller lördagar bjuder hon in allmänheten.
– Vi brukar jobba med installationer och känslor. Till exempel ”Hur tung är din sorg?” Då tar vi hammare och slår in spikar i stockar och pratar om sorgen, säger Patricia Aramburu.
Drömmar och hud
Höstens teman blir drömmar, ärr, tankar och hud.
Håll koll på Facebook-gruppen ”Skogsateljé” för information och anmälan.
Skogsateljén är möjlig genom samarbete med staden och KFUM.
Konstverket Morpho Poesis är den del av Dror Feilers utställning på Kummelholmen .
Dror Feiler
Konsten som hopp och tröst
Flimrande ljus och videofilmer med hårda politiska budskap blandas i ett ständigt föränderligt flöde med sentimentala melodier från speldosor och orglar. I konstutställningen ”Att tända en sten”, som den 7 oktober öppnar på Kummelholmen, vill Dror Freiler öppna för möjligheten att göra det omöjliga möjligt.
Konsthallen i rå betong är vald med omsorg.
– Kummelholmen är en del av mitt försvarssystem mot det hårda som händer i världen, politiskt och miljömässsigt. Det är en bunker av trots och tröst, säger han.
Genom filmer, ljud och ljus vill han skapa en kollision mellan det hårda och minnet av det vackra och oförstörda i barndomens sånger.
– Vår värld av konflikter är många gånger tröstlös. För att kunna fortsätta måste vi trotsa impulsen att vända bort blicken och inge hopp att man kan skapa och förändra både i politiken, konsten och i livet, annars skulle man inte orka, säger han.
Utställningen skapas varje dag i realtid genom att olika ljud, bilder och ljus slås på och stängs av i oregelbundna intervaller så ingen stund är den andra lik.
I utställningen, som är en sorts sammanfattning av Dror Feilers 50 år som konstnär, ingår också musik som han givit ut och fyra tillfällen med konserter