Folkfest. Nationaldagsgaloppen kommer tillbaka till Gärdet efter två års uppehåll. Foto: Svensk Galopp

Full galopp på Nationaldagen

Hattparad, underhållning och hästar i full fart. Efter två års uppehåll kommer Nationaldagsgaloppen tillbaka till Gärdet på måndag.

  • Publicerad 21:44, 3 jun 2022

Du kan känna
vibrationerna
i marken

Dagen innan är det motorer som gäller på Gärdet, men den 6 juni fylls fältet med fyrfotade fartvidunder. Efter två års uppehåll på grund av pandemin kommer Nationaldagsgaloppen tillbaka.

I år blir det fem galopplopp och två ponnylopp, och massor av underhållning för stora och små.

– Det känns bra men lite pirrigt såklart, säger Linda Persson, projektledare för Nationaldagsgaloppen till Mitt i ett par dagar innan den stora folkfesten som tidigare år lockat 50 000 besökare.

Ett av loppen är helt nytt: Jockeyklubbens 6 juni Cup, med 150 000 kronor i prissumma.

– Vi har fått med oss Svensk Travsport som sponsor. Det innebär att det bland annat blir en uppvisning av olika raser som tävlar i trav och tandemkörning i sulky.

Vad får man inte missa under Nationaldagsgaloppen?

– Det bästa om du frågar mig är att man kan komma så nära galoppbanan här. Så ta en plats nära staketet och upplev med alla sinnen hur de fantastiska fullbloden dundrar fram. Du kan känna vibrationerna i marken, det är mäktigt.

För den som inte kan komma till Gärdet på måndag sänder TV4 live från Nationaldagsgaloppen mellan 11.30 och 14.30.

Det händer under dagen

Nationalsång och musikunderhållning av Anna Sahlene.

Hattparad: Tävling i tre kategorier: Gärdets Bästa Hatt, Bästa Barnhatt och Match Your Dog. I juryn sitter Ann Wilson från Let’s Dance, Anders Bagge och youtubern och Let’s Dance-finalisten Filip Dikmen.

Galopptältet: Rid på en mekanisk galopphäst, tävla om en galoppresa till England eller ett möte med komikern Babben Larsson – och hennes två galopphästar.

Det bjuds på ponnyridning, hoppborg och käpphäst-race.

Visa merVisa mindre