FERIEPRAKTIK. Söktrycket på kommunens sommarjobb minskar inte i år, varken i Botkyrka eller i Salem. Samtidigt kämpar man med att hitta fler platser så att så många ungdomar som möjligt ska kunna erbjudas en tjänst. Foto: Mostphotos

Full fräs på sommarjobben i år – trots pandemin

Antalet platser till årets feriepraktik i Botkyrka och Salem kommer att hålla samma nivå som innan pandemin. Det är åtminstone målet, menar verksamhetscheferna i de två kommunerna.

  • Publicerad 05:10, 26 apr 2021

I fjol var söktrycket på kommunens sommarjobb högre än normalt. I år är den siffran ännu högre, åtminstone i Botkyrka, på strax över 1 800 sökande.

– I år är det drygt 200 fler sökande. Rådande situation gör att det kanske inte finns lika många sommarjobb utannonserade på andra håll. Men det är bara mina egna spekulationer, säger Jorgo Mosali, tf enhetschef på enheten unga på Botkyrka kommun.

Enligt Mosali har kommunen satt ett mål om att kunna erbjuda 1 350 ungdomar en tjänst i sommar, vilket är i nivå med vad man har kunnat erbjuda även innan covid-19 slog till.

– Speciellt nu tror jag att kommunens feriepraktik spelar en jätteviktig roll. Det är ett stort intresse från arbetsgivare, både internt och externt, att erbjuda de här ungdomarna en meningsfull sysselsättning under sommarlovet.

Stabil nivå i Salem

Ökningen bland ansökningarna till feriepraktik i Salem såg man redan i fjol, men i år har siffran inte skenat iväg på samma sätt som i Botkyrka. Istället ligger den på ungefär samma nivå med 223 ansökningar.

Av dem har 119 ungdomar erbjudits en tjänst i kommunal regi.

– Alla är redan utplacerade och klara. Men om vi skulle få tillökning, genom till exempel statsbidraget som vi fick i fjol, kommer vi givetvis att erbjuda fler tjänster. Förra året fick vi besked om bidraget i maj, säger Karin Nordenmalm, chef på arbetsmarknadsenheten på Salems kommun.

Varken i Salem eller Botkyrka erbjuds några tjänster inom barn-, äldreomsorg eller LSS, med hänvisning till rådande pandemi.

Botkyrka i siffror:

1 810 av de 1 890 ungdomar som har sökt somamrjobb i kommunen är behöriga till kommunens feriepraktik. Just nu har kommunen lyckats ordna fram 855 jobbplatser, och man fortsätter att hitta fler jobbmöjligheter.

En ungdom som fått en tjänst via kommunens feriepraktik tjänar 65 kr/tim.

Salem i siffror:

223 ungdomar har sökt kommunens feriepraktik i år, varav 119 har fått erbjudande om jobb.

En ungdom som har gått ut åk 9 tjänar 70 kr/tim, åk 1 på gymnasiet tjänar 75 kr/tim och åk 2 på gymnasiet tjänar 83 kr/tim.