I fjol var söktrycket på kommunens sommarjobb högre än normalt. I år är den siffran ännu högre, åtminstone i Botkyrka, på strax över 1 800 sökande.

– I år är det drygt 200 fler sökande. Rådande situation gör att det kanske inte finns lika många sommarjobb utannonserade på andra håll. Men det är bara mina egna spekulationer, säger Jorgo Mosali, tf enhetschef på enheten unga på Botkyrka kommun.

Enligt Mosali har kommunen satt ett mål om att kunna erbjuda 1 350 ungdomar en tjänst i sommar, vilket är i nivå med vad man har kunnat erbjuda även innan covid-19 slog till.

– Speciellt nu tror jag att kommunens feriepraktik spelar en jätteviktig roll. Det är ett stort intresse från arbetsgivare, både internt och externt, att erbjuda de här ungdomarna en meningsfull sysselsättning under sommarlovet.

Stabil nivå i Salem

Ökningen bland ansökningarna till feriepraktik i Salem såg man redan i fjol, men i år har siffran inte skenat iväg på samma sätt som i Botkyrka. Istället ligger den på ungefär samma nivå med 223 ansökningar.

Av dem har 119 ungdomar erbjudits en tjänst i kommunal regi.

– Alla är redan utplacerade och klara. Men om vi skulle få tillökning, genom till exempel statsbidraget som vi fick i fjol, kommer vi givetvis att erbjuda fler tjänster. Förra året fick vi besked om bidraget i maj, säger Karin Nordenmalm, chef på arbetsmarknadsenheten på Salems kommun.

Varken i Salem eller Botkyrka erbjuds några tjänster inom barn-, äldreomsorg eller LSS, med hänvisning till rådande pandemi.