– Det var den första sprutan. Det gick väldigt snabbt, säger Vaxholmsbon Linda Forsman när hon kommer ut från vaccinationscentralen i Åkersberga kyrka.

– Det gick smidigt och jag kände ingenting. Det var väldigt väl organiserat och kändes väldigt exklusivt att få sprutan i den miljön, säger hon.

Åkersberga kyrkas gula tegelbyggnad påminner om en bikupa där folk stillsamt går in i tur och ordning och sedan så småningom droppar ut, en och en.

Måste vänta en kvart

När Mitt i besöker centralen är det ingen trängsel, inga köer, men ändå en stadig trafik. På tio minuter räknar vi till åtta vaccinerade som lämnar byggnaden och ungefär lika många som går in.

– Det var fyra före mig. Jag svarade på hälsofrågor och sedan satt jag till höger och väntade, berättar Linda Forsman, född 1980 och till vardags projektledare på H&M.

Efter sprutan fick hon sätta sig till vänster i stället och vänta ytterligare en kvart, en försiktighetsprocedur man har för kunna se om det blir några negativa reaktioner på vaccinet.

Fick du någon reaktion?

– Nej, inte hittills.

Jan Dahlin berättar att han åkt betydligt längre för att få sin andra dos. Men nu är det gjort.

– Det är skönt, men det kände ännu skönare efter första sprutan, säger han.

Redan 4000 doser

Det var för tio veckor sedan, på Långfredagen. Nu har han åkt hela vägen från sommarhuset utanför Nyköping för att få andra dosen i Åkersberga. Egentligen bor han i Stockholm.

Varför ända till Åkersberga?

– Fråga den underbara appen Alltid öppet. Det fanns i Norrtälje också...

Åkersbergabon Lars Berglund kommer inrullande på cykel och skojar att han kommit hela vägen från Gnesta, som en kvinna häromdagen. Han ska ta sin andra dos.

– Det känns inspirerande faktiskt, säger han och menar att det handlar om att göra en samhällsinsats:

– Kan jag personligen bidra till att minska spridningen är det bra.

På en och en halv vecka, sedan starten 2 juni, hade vaccinationscentralen i Åkersberga hunnit ge mer än 4 000 doser, berättar Gustav Soler på Prosalus, som driver centralen. Målet är minst 2500 doser i veckan, helst mer.

”Allt flyter bra men fortfarande söker vi läkare och sköterskor (gärna pensionerade)", meddelar han.

Kommer det att förändra något för dig att du fått sprutan?

– Jag kanske inte kommer att behöva jobba hemifrån, säger Linda Forsman.

– Jag har jobbat hemma sedan mars förra året.