Julia Lindholm, 29, och Linda Ingwall, 32, var i ett bröllopsplaneringsärende i Mörby centrum. De tog en sväng till valstugorna för att lära sig mer om de politiska frågorna inför valet. Här snackar de med S. Foto: Mikael Andersson
Den bästa platsen
Åtta olika platser lottades ut till partierna där de nu har ställt sina valstugor och tält. Till den 10 september ska de stå vid busstorget.
Under Mitt i:s besök var det ganska glest med folk. De flesta lokalpolitikerna vi pratar med menar att busstorget inte är en så bra plats. Det finns inte riktigt något naturligt flöde. Närmare entrén hade varit bättre, eller uppe på Södra torget.
(L) drog dock det längsta strået, närmast entrén. Elvy Svennerstål, Birgitta Lindgren och Annika Linde är nöjda.
– Vi har nog den bästa platsen, säger Annika.
Ny valstuga
Alla lokalgrupperna ställer ut på olika sätt. Några har valstugor, andra partytält eller en kontainer. Pyntade med valaffischer eller slogans.
En av de mest färgrika var Danderydscenters valstuga. Dekorerad och nymålad av medlemmarna inför valspurten, berättar ordförande Kristin Eriksson. Den gamla valstugan hade gjort sitt och fick skrotas.
Sarah Korduner Izosimov och Christer Lidgard är redo att möta väljarna. 2018 gjorde de ett historiskt bra val, något de hoppas upprepa.
– Ja, vi hoppas på det! säger Sarah.
Skola håller eget val
Vid valstugorna är det fullt med skolelever från Fribergaskolan som ställer frågor till politikerna.
Åttorna Carl Fredrik Mortimer Undén, 13, och Fred Moritz, 13, berättar att de gör ett skolprojekt i samhällskunskap. De har fått till uppgift att sammanställa valfrågor från ett parti per elev, som sedan ska presenteras för klassen.
De ska läsa på om (S) och (SD). Den 6:e september har skolan ett eget val.
– Det är skojigt, man får lära sig sådant man inte har läst om förut, säger Carl Fredrik.
Vill få unga att rösta
Influencern och youtubern Eliott Malhotra, 21, var på besök vid valstugorna under dagen – med ett speciellt uppdrag.
– Jag ska försöka locka förstagångsväljare till att gå och rösta, och inte rösta blankt.
Tidigare under dagen har han gjort intervjuer i varje valstuga och frågat vilka tips politikerna har till de som röstar för första gången.
Några av Eliott Malhotras mest populära klipp på youtube heter "Lever som ett EMO", "Vad gör mitt ex på Tiktokk?" och "Stockholmare berättar sina sjukaste hemligheter". I många av klippen går han ut och intervjuar personer på stan.
Viktigt med humor
I sitt youtube-projekt tar han själv inte ställning, berättar han. Istället ska han på ett underhållande och informativt sätt försöka få sina cirka 150 000 följare intresserade av politik. Då är det också viktigt med humor, säger han.
– Det här kan upplevas som roligare för vissa, eftersom många är på youtube. Många unga kan tycka det är svårt och inte helt lätt att veta vad man ska rösta på. Jag tror det kan göra att det blir enklare för vissa att få en överblick av de olika frågorna, säger Eliott Malhotra.
Vill du se klippen? Håll utkik på hans youtube-sida, @EliottMalhotra.
Bättre stämning
De senaste veckorna har danderydsborna kunnat se valaffischer ploppa upp här och var i kommunen. Ett vanligt problem är att de rivs ned.
Särskilt utsatta var Sverigdemokraterna förra valet, menar Eva Bergman. I år har det inte varit lika många.
– Jag upplever att det är bättre stämning än förra valet för oss. Vi har inte fått några glåpord efter oss än.
De har tryckt ett 100-tal affischer som satts upp på ett 50-tal platser.
– Jag tyckte att vi kunde struntat i valaffischerna i år. Det finns bättre sätt att få ut sitt budskap, säger Eva.
Julia Lindholm, 29, och Linda Ingwall, 32, var i ett bröllopsplaneringsärende i Mörby centrum. De tog en sväng till valstugorna för att lära sig mer om de politiska frågorna inför valet. Här snackar de med S. Foto: Mikael Andersson
Foto: Maria Svensson
Foto: Maria Svensson
Foto: Maria Svensson
Foto: Maria Svensson
Foto: Maria Svensson