Friluftsfrämjandet i Spånga och Kista har länge fört en tynande tillvaro och förra året somnade verksamheten in helt.

– Man måste få in nya krafter ibland, det krävs ett generationsskifte med jämna mellanrum och det var väl det som saknades, säger Magnus Grape, grenledare för barn- och ungdomsverksamheten i den växande avdelningen.

Vid årsmötet beslutade lokalavdelningen i Solna-Sundbyberg att införliva och framför allt blåsa nytt liv i verksamheten i Spånga-Kista. Resultatet blev ett minst sagt otympligt föreningsnamn.

– Just nu heter vi Friluftsfrämjandet i Solna-Sundbyberg-Spånga-Kista. Inte helt enkelt. Vi får nog hitta en bra förkortning framöver, säger Magnus Grape.

Satsar i Järva

En strategigrupp har under våren börjat tittat på hur man kan rekrytera medlemmar och ledare från Järvaområdet. Det behövs även lämpliga samlingslokaler.

– Eggeby gård och Akalla by är två lämpliga platser. Vi har redan tagit en del kontakter, säger Magnus Grape.

Drygt 100 medlemmar från den gamla föreningen i Spånga-Kista har fått nytt medlemskap i Solna-Sundbyberg.

– Dessutom har cirka tio nya medlemmar från Spånga och Kista tillkommit, berättar Magnus Grape.

Två nya vandringsledare har anslutit från Spånga och i valborgshelgen är det premiär med en 20 kilometer lång skogspromenad på Lovön i Ekerö kommun. Den 2 maj är det vandring på Järvafältet.

Växer snabbt

De senaste åren har avdelningen i Solna-Sundbyberg vuxit med runt 15 procent varje år.

Nytt för i år är mountainbike, MTB, för barn och ungdomar. Det har blivit en succé. För några veckor sedan drog verksamheten med drygt 80 barn och 28 ledare igång i Ursvik.

– Friluftsfrämjandet gör så otroligt mycket mer än bara vandrar i skogen, säger Magnus Grape och nämner verksamheter som löpargrupper, klättring och kajakpaddling.

Pandemin begränsar

Under pandemin har allt fler sökt sig ut i naturen och både scouterna och segelklubbarna har vuxit snabbt.

– Utan pandemin hade vi nog vuxit ännu snabbare. I våra populära Mullegrupper är föräldrarna med i de yngsta grupperna och nu ligger maxtaket på åtta personer. Det begränsar grupperna. Vi har en konstant kö på över 100 barn, säger Magnus Grape.