Munskydd i skolan. Skoladministratör Rania Siozos visar upp munskydden som delas ut till elever och personal på Fredrika Bremer. Foto: Privat

Fredrika Bremer delar ut munskydd till alla elever

Det finns inga rekommendationer om munskydd i skolan, men när Fredrika Bremergymnasiets elever återvände den här veckan delades det ut munskydd. "Vill man använda det på skolan uppmuntras det, men det är inget tvång", säger rektor Stellan Andersson.

  • Publicerad 11:10, 26 jan 2021

I samband med att Fredrika Bremergymnasiets elever återvände till skolan i går måndag delades det ut gratis munskydd till elever och personal. Totalt handlar det om cirka 2 300 tvättbara munskydd med skolans logga på.

– Det finns inga rekommendationer att bära munskydd i skolmiljö, men jag tycker att det är ett bra sätt att stötta elever och personal att använda det i kollektivtrafiken till och från skolan, säger Stellan Andersson, rektor på skolan.

Han berättar att det under måndagen var elever och personal som hade munskyddet på sig i skolan, men också de som inte har det.

– Vill man använda det på skolan så uppmuntras det, men det är inget tvång, säger han.

Undervisningen bedrivs nu återigen delvis på plats i skolan, delvis på distans, och där en årskurs åt gången är i skolan varje vecka.

Kommun fick backa om förbud

Stellan Andersson känner inte till andra skolor där det uppmuntras att elever och personal bär munskydd, men han tror att fler säkert tar efter.

I helgen uppmärksammade det att Halmstad kommun gick ut med ett förbud mot munskydd i skolan lokaler. Man menade att det finns stora risker med munskydd om de hanteras på fel sätt.

Beslutet fick hård kritik från bland annat lärare och facket, och kommunen backade sedan mot förbudet.