– Det är skitkul att få vara i Mellobubblan. Det ska bli jättekul, det blir fest, publiken och vi ska må bra tillsammans, säger han när vi når honom i en paus under repetitionerna. Det är en sådan kontrast mot det jag gör annars i Vallentuna. Men jag har alltid hållit på med musik.

Beskriv din låt!

– Den är jättehärlig. Den heter Ahumma och är inspirerad av meditationsordet Aum och att man ska jobba med sitt inre välmående. Det är harmoniskt och mycket glädje. Man ska må bra när man lyssnar på den. Jag vill att publiken ska må bra och att vi på scen ska må bra. Men det är ingen lugn låt, det är upptempo.

Till vardags jobbar Charles Koroma på socialförvaltningen i Vallentuna. Den här bilden togs för ett år sedan när vi intervjuade honom om socialt arbete.

Till vardags jobbar Charles Koroma på socialförvaltningen i Vallentuna. Den här bilden togs för ett år sedan när vi intervjuade honom om socialt arbete.

Louise Kristoffersson

Mediterar du?

– Nej, däremot har jag spelat mycket i Sierra Leone sedan 2017. Då var afrobeats större där än i Sverige. Musiken spelar en jättestor roll för folks välmående där. I Kamalo, byn där jag är född, sitter man tillsammans, spelar trummor och skapar olika ljud kollektivt. Det var egentligen där jag blev inspirerad. 

Charles Koroma kom till Sverige som 11-åring och familjen flyttade till Gävle. Han bodde nära fritidsgården och började tidigt med musik.

– Jag kände att det var fantastiskt, att det här ska jag göra. Det blev spelningar i skolan, på julshower och på fritidsgårdar. Det blev större och större och spred sig norrut. Vi har spelat i hela Gävleborg och resten av Norrland.

Charles Koroma alias C-Joe.

Charles Koroma alias C-Joe.

Michael Lebancs

Vad säger kollegerna på socialförvaltningen i Vallentuna om din musikkarriär?

– De är superstöttande. De har alltid vetat om att jag håller på med musik och har haft spelningar på somrarna. Sen kanske de inte fattat att jag jobbat professionellt. Jag tror inte att afrobeat är en genre som är så stor bland folk som jobbar inom socialt arbete. Men ungdomarna jag spelar med har koll! Men nu har mina arbetskamrater sett mina videos. Den största chocken för dem var när jag kom med i Mellon.

Vad händer om du går vidare?

– Jag tänker att musikaliskt öppnar jag en dörr mot svenska folket. Jag vill gå in och se vad som finns där. Men jag kommer alltid att vara socionom. Jag tar det lite som det kommer och försöker njuta av den här resan. Jag har en bra arbetsgivare som förstår mig.