Barnboksförfattaren Michael Wiander gör succé i Finland, där en av hans böcker sätts upp som pjäs. Men han är pjäsförfattare i dubbel bemärkelse. I november släpptes nämligen hans andra bok i trilogin "Schackklubben draken". Vi träffar den gamla schackmästaren vid schackbrädet intill Lötsjön.

– Jag har inte blivit någon superkändis men många barn har fångats av berättelserna. Jag har fokuserat mycket på igenkänningsfaktorn. Jag hoppas barn upplever att jag själv varit med om sakerna jag skriver om.

Från mästerskapsvinnare till författare

Det var förra hösten som schackbrädet vid Lötsjön invigdes. När vi träffar Michael Wiander är brädet täckt med snö. Michael borstar bort ett lager snö från kungen.

– Jag älskar det här schacket. Det är alltid folk som är ute och spelar. När jag går förbi brukar jag ställa pjäserna på rätt plats. Det klassiska felet är att damen och kungen står fel, säger han.

Michael Wiander vill nå ut till barn och unga som vill läsa om äventyr utan inslag av skräck.

Michael Wiander vill nå ut till barn och unga som vill läsa om äventyr utan inslag av skräck.

Mikael Andersson

Michael Wiander är en erfaren schackspelare och 1989 vann han det svenska mästerskapet i spelet. Sedan två år tillbaka har han även vävt in intresset i sitt författarskap.

– Som schackspelare och barnboksförfattare skulle det vara tjänstefel att inte skriva en bok om det. Sen har schack fått ett stort uppsving i kulturen med serier som Queens Gambit och då visste jag att det fanns intresse, säger han.

Vilka vill du nå ut till?

– Jag vill visa på bredden, schack är för alla. Det handlar inte om att vara smart eller bäst utan om att vara kreativ och få ut glädje i sporten. Jag försöker göra det svåra enkelt, säger Michael Wiander.

En dröm sedan barnsben

Michael Wiander debuterade 2017 med Morfars hemlighet, första delen i bokserien om Dexter Olsson som reser jorden runt för att rädda världen. Sedan dess har det blivit nio ytterligare böcker och en teaterpjäs.

– Det känns helt overkligt. Det är inte alla Sundbybergsbor som får sina böcker omvandlade till pjäser, säger han.

Michael Wiander började skriva redan när han var nio år gammal. Då var det mest låttexter och poesi som han ägnade sig åt. 35 år senare publiceras hans första barnbok om Dexter Olsson.

Varför började du skriva barnböcker?

– När min dotter var liten läste hon om samma tre böcker i veckan. Det var svårt att hitta en ungdomsbok utan skräck i, något mittemellan Lasse Maja och Harry Potter. Därför började jag skriva äventyrshistorierna om Dexter.

Sedan debuten 2017 har barnboksförfattaren Michael Wiander släppt nio böcker och påbörjat två bokserier.

Sedan debuten 2017 har barnboksförfattaren Michael Wiander släppt nio böcker och påbörjat två bokserier.

Mikael Andersson

Det är den andra delen i bokserien om Dexter som i höst gavs ut i ny upplaga och sätts upp som teaterpjäs i Michaels hemstad Ekenäs i Finland.

– Det var fullsatt på premiären, 150 personer. Det var riktigt häftigt. Roligast av allt var att nästan alla barn hade läst mina böcker och var inne i rollerna, säger han.