Johan Nilsson (M), ordförande i exploateringsnämnden, ser fram emot fortsatta utredningar i Norra Djurgårdsstaden.

Framåt för planer på kulturscen i gasklockan

100 miljoner kronor extra till utredning av Norra Djurgårdsstaden. Dessutom går staden vidare med miljardsatsningen på en kulturscen i Gasklocka 2. Detta står klart efter ett beslut i kommunfullmäktige igår.

  • Publicerad 13:49, 3 nov 2020

Oppositionen kände till det här avtalet redan i augusti.

I går kväll klubbade kommunfullmäktige igenom ett nytt inriktningsbeslut för Norra Djurgårdsstaden.

Det innebär bland annat att utredningsbudgeten höjs med 100 miljoner kronor, från 160 till 260 miljoner kronor. Det innebär också att staden ska gå vidare med planerna på att bygga om Gasklocka 2 till en kulturscen av internationella mått.

Planerna för gasklockan har kritiserats av oppositionen. På kommunfullmäktige i augusti bordlades frågan, och inför gårdagens sammanträde krävde oppositionsborgarråden en "mer realistisk" plan för hur stadens utgifter ska bli rimliga.

"Det är inte acceptabelt att nedskärningar i förskolan, nedskärningar i projektet Fokus Skärholmen och nedskärningar i biblioteken får betala för en kulturscen i Norra Djurgårdsstaden", skrev oppositionens borgarråd.

M: "De kände till avtalet"

Oppositionen menade också att uppgiften om ett intentionsavtal med en extern aktör var ny information – och kritiserade majoriteten för detta.

Johan Nilsson (M), ordförande i exploateringsnämnden, tillbakavisar detta.

– Oppositionen kände till det här avtalet redan i augusti.

Johan Nilsson ställer sig också frågande inför kritiken av den ekonomiska kalkylen.

– En realistisk ekonomisk plan är självklart något vi alla vill ha. Vi skulle inte kunna gå vidare med ett genomförandebeslut utan detta, och det är det som nu ska utredas vidare.

Full fart framåt

Efter gårdagens beslut kommer Stockholms stad att jobba vidare med inriktningen att det är staden som ska stå för ombyggnaden av gasklockan, och sedan hyra ut den till en aktör som står för driften.

Beslutet innebär även fortsatt grönt ljus för en rad andra planer inom området.

– Det handlar inte bara om gasklockan, utan även om att kunna fortsätta utveckla hela området med bostäder, hotell och restauranger, säger Johan Nilsson.