Slutet på en era

9 mars. I över 70 år har stockholmarna kunnat se Gunnarssons träfigurer i skyltfönstret på Drottninggatan. Men det här året stängde Urban Gunnarsson, 72, butiken och ateljén.

Han har skurit i trä sedan han var ”en liten grabb”, och lärde sig av sin far Sven som startade verksamheten på 30-talet. Hans syster Gisela målar träfigurerna.

Här fanns allt från vanliga bönder, till fiskare och politiker. Churchill är populärast och även hans egna favorit att tälja. Andra som gått bra genom åren är Tage Erlander, Göran Persson, Fredrik Reinfeldt, kungen och drottningen.

När vi träffades var Urbans plan att fortsätta tälja gubbar och sälja på nätet.

Hjälpande hand

2 maj. Coronaviruset som skapat mycket elände har även fungerat som en katalysator för medmänsklighet. I Stockholm går organisationer och föreningar ihop för att stötta hemlösa. Vi mötte upp Richard Brunvik som med sin taxibåt levererar överblivet bröd till organisationer och härbärgen. Initiativet startades 2015 av Helene Lundgren, då för att ge bröd till flyktingar på centralen.

Behovet har sedan dess förändrats och i och med corona så har allt fler velat hjälpa till att lämna bröd till hemlösa.

– Alla kan hjälpa till på något sätt men ingen behöver vältra sig i ansträngning. Det är många som finns i kulisserna, som ett litet urverk, sa kaptenen Richard Brunvik.

Leander

30 juni. Det här är ett fint möte som jag bär med mig. Jag är hemma i familjen Österbergs lägenhet. Trettonåriga Leander spelar Fifa på sitt rum och vi sitter och snackar. Jag vill se till så att han är bekväm med att vara med på bild på hans villkor, och rusar därför inte fram med kameran.

Vi snackar om Ronaldo och jag hejar på när han springer över den digitala planen. Vi är här för att Leander ska byta skola.

Mamma Anna-Lena har kämpat länge för att han ska få fortsätta gå integrerad i ordinarie klass. Han har downs syndrom och har fram tills nu gått delar av tiden i särskolan, men också varit med på lektioner i ordinarie klassen. Något som gynnat honom men även hans klasskamrater, menar Anna-Lena.

Men i oktober 2019 fick hon beskedet från rektorn att det inte skulle fortsätta, nu skulle han gå heltid i grundsärskolan. Oförståelsen fick henne till slut att byta skola för sin son.

Jag tar med mig Anna-Lenas enorma engagemang och kärlek för sitt barn och tycker det är ett viktigt perspektiv att synliggöra i tidningen.

Nu har Leander gått en termin i högstadiet och jag hoppas att han trivs.

Bättre med cykelgata?

31 oktober. Den här veckan kunde vi berätta att cykelgator, alltså gator där cyklarna har företräde och bestämmer farten, kan införas i Stockholm. Surbrunnsgatan är en av gatorna som kan bli aktuell. Där bor Barbro Larsson, som är en van cyklist. Hon var tveksam när vi frågar vad hon tycker om förslaget.

– Som det är nu är det svårt att ta sig fram även som bilist eller gående här. Jag tycker att det är värst att vara fotgängare. Förslaget låter komplicerat, jag är lite tveksam till om det kommer att fungera, sa hon.

Boom på Rörstrandsgatan

7 november. Trots pandemi är Vasastans mesta kroggata i en expansiv fas. Flera nya aktörer har öppnat, och Lillebrors bageri flyttar till lokalen bredvid och utökar med glassproduktion.

När vi hälsar på byggs det för fullt på 10:an. Och den 12 januari är planen att de ska öppna i nya lokalerna, med en ny tysk värsting-ugn.

– Min första upplevelse av riktigt bröd var på Gateau där min storebror jobbade och de hade en tysk ugn. Det har etsat sig fast i minnet, säger ”lillebror” Stefan Berg.