Utgångspunkten för Förvaltarens nya initiativ är det arbete som ideella föreningen Huskurage driver för att förebygga och hindra våld i nära relation – genom att ge grannar verktyg att agera.

– Eftersom våld i nära relation, missbruksproblem och barn som far illa är ett utbrett samhällsproblem vill vi öka kunskapen och berätta vad man kan göra som gör skillnad, säger Anna Degerfeldt, projektledare på Förvaltaren.

Genom affischer i trapphus, i brevlådor och tvättstugor samt på webben informerar Förvaltaren om hur en hyresgäst kan agera.

Ring på dörren

Tipsen är bland annat att ringa på dörren för att fråga hur det är eller kanske be om socker om du misstänker att en granne far illa. Det ger en känsla av omtanke i trapphusen, menar hyresvärden.

– Vågar man agera på sin oro tidigare kanske vi aldrig behöver hamna i de mest akuta situationerna, säger Anna Degerfeldt.

Vid hotfulla eller akuta situationer ska man dock alltid först ringa polisen, men tills polisen hunnit komma kan man också ringa eller banka på dörren eller skrika genom brevinkastet.

– Det behöver inte vara så att man knackar på och står kvar eller går in och avbryter något. Det handlar om sunt förnuft och vi vill inte att man ska utsätta sig för fara, men som granne kan man faktiskt rädda liv och det här kan vara skillnaden, säger Anna Degerfeldt.

Vill utveckla arbetet

Alla medarbetare på Förvaltaren får också ett utbildningstillfälle med föreläsning av föreningen Huskurage. Dessutom ska ämnet ingå i introduktionen för alla nya medarbetare.

Förvaltaren hoppas också kunna utveckla sitt arbete i frågan genom samarbeten med olika organisationer som till exempel Kvinnojouren, socialtjänsten och polisen.

Hyresvärden jobbar redan med frågorna genom sitt bo-sociala team, som till exempel har hjälpt hyresgäster att göra orosanmälningar och samarbetat med polisen.