"Att bry sig om varandra och att våga göra någonting kan vara skillnad mellan liv och död" säger Förvaltarens Anna Degerfeldt. Foto: Pressbild Förvaltaren

Förvaltarens nya projekt ska stoppa våld i nära relationer

"Tillsammans bryr vi oss" är Förvaltarens nya projekt som ska ge hyresgäster verktyg att agera om de misstänker våld i nära relationer hos en granne.

  • Publicerad 01:15, 21 jun 2021

Utgångspunkten för Förvaltarens nya initiativ är det arbete som ideella föreningen Huskurage driver för att förebygga och hindra våld i nära relation – genom att ge grannar verktyg att agera.

– Eftersom våld i nära relation, missbruksproblem och barn som far illa är ett utbrett samhällsproblem vill vi öka kunskapen och berätta vad man kan göra som gör skillnad, säger Anna Degerfeldt, projektledare på Förvaltaren.

Genom affischer i trapphus, i brevlådor och tvättstugor samt på webben informerar Förvaltaren om hur en hyresgäst kan agera.

Ring på dörren

Tipsen är bland annat att ringa på dörren för att fråga hur det är eller kanske be om socker om du misstänker att en granne far illa. Det ger en känsla av omtanke i trapphusen, menar hyresvärden.

– Vågar man agera på sin oro tidigare kanske vi aldrig behöver hamna i de mest akuta situationerna, säger Anna Degerfeldt.

Vid hotfulla eller akuta situationer ska man dock alltid först ringa polisen, men tills polisen hunnit komma kan man också ringa eller banka på dörren eller skrika genom brevinkastet.

– Det behöver inte vara så att man knackar på och står kvar eller går in och avbryter något. Det handlar om sunt förnuft och vi vill inte att man ska utsätta sig för fara, men som granne kan man faktiskt rädda liv och det här kan vara skillnaden, säger Anna Degerfeldt.

Vill utveckla arbetet

Alla medarbetare på Förvaltaren får också ett utbildningstillfälle med föreläsning av föreningen Huskurage. Dessutom ska ämnet ingå i introduktionen för alla nya medarbetare.

Förvaltaren hoppas också kunna utveckla sitt arbete i frågan genom samarbeten med olika organisationer som till exempel Kvinnojouren, socialtjänsten och polisen.

Hyresvärden jobbar redan med frågorna genom sitt bo-sociala team, som till exempel har hjälpt hyresgäster att göra orosanmälningar och samarbetat med polisen.

Så gör du vid misstanke om att en granne far illa

Ring på dörren. Fråga hur det är eller be att få låna socker. Ta hjälp av en granne om du vill. Du behöver inte stå kvar efter att ha ringt på.

Ring Polisen. Kontakta alltid polisen vid situationer som upplevs akuta eller hotfulla.

Vid oro för barn: kontakta Socialtjänsten på telefon 08-706 80 00. Du kan vara anonym.

Källa: Förvaltaren

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sundbyberg

Olivia hedrar sin avlidna mamma med turnering

Nyheter I helgen hålls Maja Memorial på Veddestavallen I helgen anordnas fotbollsturneringen "Maja Memorial" på Veddestavallen i Järfälla. Bakom turneringen står Bele Barkarby-målvakten och Sundbybergsbon Olivia Waller som vill hedra sin mamma som gick...torsdag 5/8 19:00

BILDEXTRA: De har Solnas och Sundbybergs vackraste balkonger

Nyheter Tävling. Jämn kamp när finaste balkongen skulle utses – stort tack för alla bidrag! Blommor, odling, snygg belysning eller kanske magisk utsikt? Hur ser det ut på din balkong – det ville vi veta, så vi bad er skicka in bilder på era balkonger i Solna och Sundbyberg. Och bilderna...onsdag 4/8 5:00

Efter butiksdöden – Så ska stan förbli levande

Nyheter Förebild: Hökarängen vände från vakanser till vimmel I en levande stad behövs det levande bottenvåningar. Men när tusentals butiker försvinner måste länets fastighets­ägare tänka om för att kunna fylla sina lokaler med något annat. "Brun papp i...lördag 31/7 5:00