När Mitt i pratade med tre lantbrukare i Ekerö tidigare i år, när Ukraina-kriget pågått knappt två månader, präglades kommentarerna av en stor osäkerhet.

– Det är en generell oro som alla känner i samhället kring var det barkar med priser och trygghet över huvud taget, sade Adam Giertta, lantbrukare som driver Bona gård på norra Munsö.

Han befarade att många i branschen fick vara beredda på att möta en tuff framtid.

Elin Rydström, som driver en ekologisk mjölkgård på Lovön, hade redan då börjat förbereda sig för en omställning. Bland annat genom att se över rutiner och byta till LED-lampor.

– Men det krävs ännu mer. El är allt från belysning till maskiner, mjölkning, kylning och utfodring, sade hon

Liknade tongångar

Fyra månader senare har orosmolnen knappast skingrats.

Elin Rydström konstaterar att det osäkra omvärldsläget som kriget i Ukraina medför, gör det fortsatt svårt att spå om framtiden.

– Ett faktum är att olika produktionskostnader har ökat: energipriser, drivmedelspriser, inköpspriser, allt har ökat i pris. Vi har fått mer betalt för mjölken från mejerier som täcker upp en del av kostnaden. Sen vet man inte, inget har stabiliserats.

Gården har minskat på energianvändningen.

– Vi jobbar väldigt mycket med besparingar, vi ser över vår energianvändning och har en minskning med 25 procent. Vi har gjort en kartläggning av hur mycket energi alla maskiner på gården drar.

"Oerhörda slag"

Inte heller Adam Giertta låter särskilt optimistisk.

– Det är oerhörda slag i allting vad gäller spannmålspriser och energipriser. Det är lite läskigt, man vet ingenting.

Tidigare i sommar fanns exempelvis inte längre gödsel att köpa på marknaden.

– Normalt gödslar vi raps till hösten, nu kommer vi antagligen så mindre då. Vi kan inte göra ett skvatt åt marknaden. Vi gör vad vi kan för att slimma och spetsanvända gödsel.

De båda lantbrukarna räknar med fortsatt osäkerhet.

– Vi kommer fortsätta med att bli energismartare, säger Elin Rydström.