Osäkra tider. Adam Giertta driver Bona gård, där det odlas spannmål och finns får och kor. En av alla faktorer som påverkat hans konventionella lantbruk är bristen på gödsel. Foto: Claudio Britos

Fortsatt tuffa tider för Ekerös lantbrukare

En har dragit ner på elförbrukningen. En annan har börjat använda gödsel, en plötslig bristvara, sparsamt. Lantbrukare i Ekerö lever med fortsatt osäkerhet på grund av skenande priser och det oroliga omvärldsläget.

  • Publicerad 16:05, 12 aug 2022

Det är oerhörda slag i allting vad gäller spannmålspriser och energipriser.

När Mitt i pratade med tre lantbrukare i Ekerö tidigare i år, när Ukraina-kriget pågått knappt två månader, präglades kommentarerna av en stor osäkerhet.

– Det är en generell oro som alla känner i samhället kring var det barkar med priser och trygghet över huvud taget, sade Adam Giertta, lantbrukare som driver Bona gård på norra Munsö.

Han befarade att många i branschen fick vara beredda på att möta en tuff framtid.

Elin Rydström, som driver en ekologisk mjölkgård på Lovön, hade redan då börjat förbereda sig för en omställning. Bland annat genom att se över rutiner och byta till LED-lampor.

– Men det krävs ännu mer. El är allt från belysning till maskiner, mjölkning, kylning och utfodring, sade hon

Liknade tongångar

Fyra månader senare har orosmolnen knappast skingrats.

Elin Rydström konstaterar att det osäkra omvärldsläget som kriget i Ukraina medför, gör det fortsatt svårt att spå om framtiden.

– Ett faktum är att olika produktionskostnader har ökat: energipriser, drivmedelspriser, inköpspriser, allt har ökat i pris. Vi har fått mer betalt för mjölken från mejerier som täcker upp en del av kostnaden. Sen vet man inte, inget har stabiliserats.

Gården har minskat på energianvändningen.

– Vi jobbar väldigt mycket med besparingar, vi ser över vår energianvändning och har en minskning med 25 procent. Vi har gjort en kartläggning av hur mycket energi alla maskiner på gården drar.

Effektiviserar. Elin Rydström, lantbrukare på Lovön, har arbetat mycket med att se över gårdens energianvändning. Foto: Mikael Andersson

"Oerhörda slag"

Inte heller Adam Giertta låter särskilt optimistisk.

– Det är oerhörda slag i allting vad gäller spannmålspriser och energipriser. Det är lite läskigt, man vet ingenting.

Tidigare i sommar fanns exempelvis inte längre gödsel att köpa på marknaden.

– Normalt gödslar vi raps till hösten, nu kommer vi antagligen så mindre då. Vi kan inte göra ett skvatt åt marknaden. Vi gör vad vi kan för att slimma och spetsanvända gödsel.

De båda lantbrukarna räknar med fortsatt osäkerhet.

– Vi kommer fortsätta med att bli energismartare, säger Elin Rydström.

Så drabbas du

Lantbrukets ökade kostnader ger dyrare matpriser.

Livsmedelspriserna har under senare tid ökat kraftigt, som smör och kaffe, +30–50 procent.

Undantag finns, som frukt och grönt, där har priserna inte ökat lika kraftigt.

Källa: Livsmedelsföretagen

Visa merVisa mindre

Olika typer av lantbruk

Inom lantbruk talas det ofta om ekologiskt eller konventionellt lantbruk.

En skillnad mellan dem är hur ogäs bekämpas. I ekologisk produktion är inte naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel tillåtet.

En annan skillnad är användning av gödsel. I ekologisk produktion tillåts inte handelsgödsel/mineralgödsel. I stället använder de gårdarna bland annat stallgödsel och kvävefixerande baljväxter.

Angånde djurhållning använder ekologiska gårdar foder som produceras på den egna gården och på åkermarken används stallgödseln.

Källa: Lantmännen

Visa merVisa mindre

Så röstade grannarna

Nyheter Blå Ekerö är rödare än någonsin Sverigedemokraterna dominerar i kommunens ytterkanter, men i de traditionellt blå kvarteren runt Gällstaö och Älvnäs fick Socialdemokraterna över 20 procent av rösterna.fredag 23/9 15:28

Färingsöbo måste hämta paket i Hässelby

Nyheter Postbolagets datasystem kan inte läsa av vatten Färingsöbon Kalle Wall bor en kvarts bilresa från ett Bring-ombud. Trots det tvingas han lämna kommunen för att hämta sina paket. Nu medger Bring att en stor miss i deras datasystem orsakat problem...fredag 23/9 15:19

JO-kritiken: Brister när handling skulle mejlas ut

Nyheter Bakläxa för kommunen – var för långsamma Ekerö kommun var inte snabba nog med att skicka handlingar som begärts ut. Nu riktar Justitieombudsmannen (JO) kritik mot kommunen, och lyfter att det saknades kunskap om vilka regler som gäller.fredag 23/9 11:33