– På en och en halv vecka har de bara kommit i tid en gång, berättar Åkersbergabon Emilia Ergin, mamma till autistiske Finnian, 9 år.
– Övriga gånger har de varit försenade i upp till en och en halv timme.
Som Mitt i berättade i vintras har företaget Samtrans haft återkommande problem med sitt uppdrag för Österåkers kommun: Att skjutsa barn och unga med funktionsnedsättning samt äldre.
”Försenade varje dag”
Förra hösten hade företaget, enligt kommunen, ”stora störningar”, med förseningar, långa restider och fall där resenärer lämnats ensamma.
LÄS MER: Skolskjutskaos stressar Archie
Nu, ett år senare, händer det fortfarande att barn får vänta länge på skjutsen till skolan.
– Hon har kommit 15-20 minuter för sent till skolan varje dag hittills. Första veckan var det väldigt sent, en halvtimme varje dag, säger Åkersbergabon Michaela Von Koch som har en dotter med funktionsnedsättning.
Samtrans har cirka 320 kunder i Österåker.
Mostphotos
För Catti Malmströms 7-årige son har det varit ännu värre:
– Som, längst har förseningen varit 1 timme och 50 minuter, men oftast har det varit 45 minuter.
– De skyller på allt möjligt, på personalbrist och trasiga bilar, berättar hon.
Samtrans: ”Få fall”
På Samtrans känner man till förseningarna, men menar att de är ovanliga:
– Generellt fungerar det väldigt bra. Vi har utfört många tusen resor sedan skolstarten. De flesta går utmärkt, men sedan är det en del som inte går så bra, säger Johan Sunnvius, marknadschef på Samtrans.
– Även om de är få så är det förstås allvarligt.
För de familjer Mitt i talat med är det främst förseningar på morgonen som ställer till det eftersom barnen måste komma i tid till skolan och föräldrar har arbetstider att passa.
Enligt Johan Sunnvius visar tidigare siffror att mindre än en på tusen resor med Samtrans i Österåker är en avvikelse, exempelvis en försening.
Någon separat statistik för just barnen som skjutsas – cirka en tredjedel av Samtrans kunder i Österåker – har företaget inte, enligt honom.
Samtrans har heller inga siffror som visar hur ofta förseningar inträffar just på morgonen.
Hur ser du på att barn med funktionsnedsättning drabbas?
– Det är inte okej. Varje försening är en för mycket, så vi jobbar hårt för komma till rätta med det, säger Johan Sunnvius, och menar att problemen oftast sker då skolterminerna börjar, innan scheman och rutiner fallit på plats.
Johan Sunnvius, marknadschef på Samtrans.
Gustav Gräll
I somras förlängde kommunen kontraktet med Samtrans med ytterligare två år, efter att det tidigare fyraåriga avtalet löpt ut.
Österåkersbon Görel, som har en son som åker till skolan med Samtrans, är kritisk. De första två veckorna på höstterminen var sonens skolskjuts försenad i princip varje dag, berättar hon – eller kom inte alls.
– Det känns inget vidare när de inte kan leverera, säger hon.