Det nya läkemedlet är främst utvecklat för att motverka så kallad hyperinflammation vid olika sjukdomar och på så sätt skydda kroppens vitala organ, som vid hjärtinfarkt eller svåra virusinfektioner. Nu ska det testas även mot covid-19 där också hyperinflammationer kan uppstå, skriver sjukhuset på sin hemsida.

– Testerna av Covid-läkemedel går i snabbspår just nu och det är därför som vi kunnat komma igång så snabbt här på kliniken, uppger överläkaren Mats Wistrand i ett uttalande.

Studien kommer bestå av 40 personer och pågå till första halvåret 2021.

Covid-patienter kommer att lottas om att få läkemedlet, eller placebo, i en vecka och under tiden kommer "en rad kliniska och immunologiska parametrar att följas." enligt sjukhuset. Uppföljning med patienterna ska också ske efter 14 respektive 90 dagar.

– Det som är roligt med den här studien är att vi på Akutmedicinkliniken fått vara med och utforma studieprotokollet från start. Det stora inflödet av patienterna som S:t Görans Sjukhus fick ta emot tidigt i pandemin gav oss kunskap och erfarenhet vid rätt tidpunkt för att kunna användas i utformning av studien, säger Mantas Okas, akutläkare och den som leder studien på sjukhuset.

– Detta är inte så vanligt i studiesammanhang och har varit spännande och lärorikt för oss

Läkemedlet kallas KAND567 och kommer från läkemedelsbolaget Kancera AB.