Silviahemscertifiering betyder att all personal på ett boende med inriktning på demens, från vårdpersonal till vaktmästare, har fått utbildning i demensvård.

På Södermalm finns fyra demensboenden i kommunal regi. Nyss blev Nytorgsgården den fösta att certifieras, efter att arbetsstyrkan om ungefär 30 personer gått utbildningen.

– Det är en kompetenshöjning för hela verksamheten, som verkligen gagnar de som bor här. De får bättre vård och ett bättre omhändertagande när personal har djupare kunskap i de här frågorna, säger biträdande enhetschefen Anna-Lena Jönsson.

Nytorgsgårdens vård- och omsorgsboende ligger vid Nytorget och har 31 lägenheter.

Ambition att certifiera fler

Nyligen hölls ceremonin, där utbildarna från Stiftelsen Silviahemmet besökte Nytorgsgården för att dela ut blommor, diplom och certifikat.

– Det känns jättekul, men det är nu vårt arbete börjar. Nu gäller det att implementera arbetssättet i verksamheten. Det är roligt, men samtidigt en utmaning.

Nytorgsgården är det enda kommunala boendet på Södermalm med enbart demens som inriktning, men enligt Anna-Lena Jönsson är ambitionen att certifiera alla boenden.