Husby, fredagseftermiddag. Tre män, 21, 22 och 27 år, sneddar över torget.

De vill inte ha med namn eller bild i tidningen, men pratar gärna när de hör vad frågan handlar om.

– Visitationszoner? Alltså, det känns som att man aldrig ens satt sin fot i sådana här områden om man tror att det ska bli bra. Det kommer garanterat mest bara öka spänningen mellan polisen och folket här. Det är ju hundra procent bara våra områden som kommer vara aktuella att bli sådana zoner, säger en av männen.

En del av Tidöavtalet

Som grund för den nya regeringsbildningen och den kommande mandatperiodens politik skrevs i mitten av oktober det så kallade Tidöavtalet mellan M, KD, L och SD.

För att få bukt med kriminalitet och skjutningar vill de bland annat införa ett system med tidsbegränsade visitationszoner. Det innebär att polisen efter åklagarbeslut får större möjlighet att visitera människor och genomsöka fordon för att leta efter illegala vapen och sprängmedel.

Goitom, som jobbar i Husby och inte vill ha med sitt efternamn, tror att det kan få negativa konsekvenser.

– Jag själv har blivit stoppad här flera gånger för att polisen letat efter någon som kanske liknade mig, de har kollat mitt id-kort och så. Det känns som att det ibland räcker med signalementet "utländsk bakgrund" för att man ska bli kontrollerad, vilket känns obehagligt, säger Goitom.

Han tror att förslaget kan påverka förtroendet för polisen.

– Man ska ju känna sig trygg när man ser dem, inte skrämd och rädd för att bli stoppad. Det kan till och med bidra till att man inte vågar röra sig utomhus i området där man bor eller jobbar, säger han.

För tidigt att kommentera

Polisen i Järva har under de senaste åren jobbat aktivt med att vara mer närvarande och synliga på gator och torg för att skapa en bättre relation till invånarna och öka tilliten. Enligt egen utsago har man lyckats bra.

Lokalpolisområdeschef Anders Djurestad vill vara försiktig med att uttala sig om huruvida ett införande av visitationszoner skulle kunna påverka förtroendet.

– Det är fortfarande ett politiskt förslag som måste utredas, och det finns väldigt många frågetecken. Jag har i dagsläget inte tillräckligt med information för att kunna säga hur det skulle påverka. Det beror helt på hur man nyttjar lagen.

Han uttrycker dock en viss ängslan över att det skulle kunna bli fel.

– Jag är orolig att det slår mot individer som absolut inte ska visiteras, vanligt folk som bor eller verkar i området, säger Anders Djurestad.

I dag får polisen visitera personer när det finns en brottsmisstanke, och Anders Djurestad menar att de verktyg som redan finns fungerar bra för att hitta vapen och narkotika.

– Det är så vi löser många brott. Där gör dock en polis en kvalificerad bedömning mot en specifik, misstänkt individ, säger han.

"Misstänkliggjord och utpekad"

Tillbaka på Husby torg är Husbybon Elis på väg hem. Som resten av de Mitt i pratar med tror hon inte att visitationszoner kommer ha önskad effekt.

– Jag förstår kanske grundtanken, men det känns mest som ytterligare en del i normaliseringen av en främlingsfientlighet, som jag tycker blivit värre de senaste åren. Folk vågar vara öppet rasistiska och det här förslaget riskerar att göra att vissa känner sig än mer utpekade, säger hon.

Elis själv är från Sudan och har två barn som är födda i Sverige.

– Under hela deras uppväxt har jag kämpat för att de ska känna sig svenska, som en del av det svenska samhället, precis som alla andra. De är ju svenskar. Men hur bra de än sköter sig så får de utstå hat från människor i kollektivtrafiken eller i skolan, de blir särbehandlade för att de har utländsk bakgrund. Att polisen dessutom ska kunna kontrollera dem, bara för att de råkar bo i ett visst område där det skett ett brott, blir ytterligare en del i att känna sig misstänkliggjord.

"Folk här visiteras redan"

En bit bort från Elis passerar Laura, som också bor i Husby.

– Det är rent utsagt ett förjävligt förslag, tycker jag. Folk här visiteras redan utan misstanke. Häromveckan var min väninnas son på väg hem från en träning. Han är en helt vanlig 19-årig kille med keps liksom, men polisen tyckte de hade tillräckligt med anledning att kontrollera honom. De hittade så klart inget på honom, men han blev riktigt skärrad, det är ju en extrem kränkning av det privata. Så läget är illa nog som det är.

Hon berättar att hon själv jobbat som ungdomsledare i området, och att hon och hennes kollegor hela tiden arbetat för att ungdomarna ska ha en mer positiv inställning till polisen.

– Det här känns som att det aktivt skulle motarbeta det arbete vi lagt ner. Tänk om jag helt utan anledning skulle bli visiterad inför ungdomarna, hur skulle det påverka dem? Nej, det känns extremt rättsosäkert och utpekande.