Gratis frukost. Runstensskolan serverar runt 50 elever frukost varje dag. Foto: Olof Holdar/Haninge kommun

Förslag: Inför gratis frukost på alla Haninges skolor

Flera grundskolor i Haninge serverar frukost, men inte alla och inte alltid utan kostnad. Nu vill Vänsterpartiet att det ska vara lika för alla elever, oavsett skola.

  • Publicerad 16:53, 23 nov 2021

På skolorna i Handen serveras gratis frukost, medan det i Jordbro inte serveras någon frukost alls och i Brandbergen mot en avgift.

Nu vill Vänsterpartiet se ett enhetligt agerande från kommunen där alla kommunens grundskolor erbjuder frukost utan kostnad för alla elever oavsett årskurs.

– Om man får börja skoldagen mätt så kan man bättre fokusera bättre i skolan. Det ska inte finnas olika förmåner bland våra egna elever som beror på vilken skola man går i eller vilken kommundel man bor i, säger Sevim Celepli (V), ledamot i grund- och förskolenämnden.

Hon menar att det här är något kommunen bör göra för att förbättra barn och ungas livsvillkor.

– Det finns föräldrar som går till jobbet tidigt och inte ordnar med frukost till barnen, eller barn som möts av ett tomt kylskåp på morgonen. Jag blev chockad när jag såg hur pass olika det är. Och att det i Jordbro, där många familjer har försörjningsstöd, inte serveras frukost tycker jag är konstigt.

Sevim Celepli (V), ledamot i grund- och förskolenämnden. Foto: Privat

Kommunala skolorna som serverar frukost

Brandbergsskolan, tar avgift på 5 kronor

Svartbäcksskolan, serveras vid behov

Runstensskolan

Söderbymalmsskolan

Vikingaskolan

Skärgårdskolorna, serveras på Dalarö, övriga bara på fritids

Ribbyskolan, avgift på 5 kronor för högstadieelever övriga gratis

Ribbybergsskolan, serveras vid behov

Åbyskolan

Tungelstaskolan, avgift på 5 kronor för högstadieelever, övriga gratis

(Måsöskolan, Båtmansskolan, Näkterhusskolan, Vendelsömalmsskolan, Haga-Lyckebyskolan, Höglundaskolan och Kvarnbäcksskolan serverar inte frukost.)

Källa: Haninge kommun

Visa merVisa mindre

Bäst på klimatsmart mat i skolan

Bättre arbetsro

På Höglundaskolan i Jordbro har det tidigare testats, men man har inte sett att behovet att införa det permanent.

– Under pandemin har det inte varit ett alternativ, det har inte heller legat på agendan. Men det kanske är något att lyfta nu, säger rektor Maria Ohlsson.

På Runstensskolan i Handen äter cirka 50 av 400 elever frukost varje dag, berättar rektor Kristin Olsson.

– Vi ser att många elever slarvar med frukosten, därför jobbar vi i perioder för att få fler att äta här för att få bättre arbetsro. Vi har märkt att om de är för hungriga kan det lätt bli en förspilld förmiddag där de inte funkar som klass, det blir stökigt och oroligt.

Beslut i höst

Motionen togs upp på kommunfullmäktige förra veckan och senast nästa höst hoppas Sevim Celepli att det ska finnas ett förslag som kommunfullmäktige kan besluta om.