Väsby Nya Gymnasium har varit i ropet på senaste tiden. Vid årsskiftet flyttades språkintroduktionen för nyanlända ut från skolans lokaler. Det blir inget mer intag till hotell- och turismprogrammet, som fasas ut. Tanken är, förutom satsningen på lokala idrottsutbildningar, att renodla gymnasiets program till enbart teoretiska.

Nu kommer Vänsterpartiet i Upplands Väsby med ett förslag: Skapa en finsk profil.

– Finsk profil inom ett gymnasieprogram skulle vara en möjlighet för VNG att profilera sig och hitta en nisch som ingen annan har i Stockholmsregionen, säger Anders Rosén, Vänsterpartiets gruppledare.

Han menar att förutsättningarna är goda i Väsby.

– Upplands Väsby är ett finskt förvaltningsområde med en stor minoritet med finska rötter. Vi har en högkvalitativ finskspråkig förskola och grundskola där aktiv tvåspråkighet är målet. Bygg vidare på det på gymnasiet, säger han.

Håller inte med

Utbildningsnämnden håller dock inte med om att en finsk profil behövs på gymnasiet. De hänvisar i ett yttrande till att i dagsläget läser ingen finska som modersmål på VNG, att efterfrågan saknas och att "snararare tenderar många elever att vilja bredda sig, och i stället gå vidare till andra typer av gymnasieskolor när de har gått ut Sverigefinska skolan."

Dessutom skriver nämnden att det redan gjorts ett försök att driva gymnasieprogram med finsk inriktning tidigare i Stockholm, men det avvecklades på grund av lågt elevunderlag. Slutligen, framhåller nämnden, kan finska redan läsas som modersmål i upp till 300 poäng på gymnasiet.

Samrådet för finskt förvaltningsområde har dock ställt sig positiv till motionen och tror att gymnasiet kan locka till sig elever från andra delar av Stockholms län med denna unika profil.

Motionen togs upp på kommunfullmäktige den 14 mars, men avslogs.