Förskola. Stora barngrupper kan leda till hög ljudnivå och stress. Foto: Mostphotos

Förskolornas barngrupper för stora

Många barngrupper på Nackas förskolor är för stora – något som enligt facket riskerar att leda till högre ljudnivåer och ökad stress för personalen.

  • Publicerad 14:53, 1 okt 2020

Sex av tio barngrupper på Nackas förskolor är större är rekommenderat, visar en ny undersökning från Lärarförbundet som har kartlagt arbetsvillkoren för landets förskollärare. Enligt Skolverkets riktlinjer bör barngrupperna för ett- till treåringar inte vara större än tolv barn. För äldre barn rekommenderas max femton barn per grupp.

I Nacka var 62 procent av alla åldersindelade barngrupper större än riktlinjerna.

Blir stressigare

Stora barngrupper leder ofta till högre ljudnivåer och ökad stress, enligt Lärarförbundet. På riksnivå visar undersökningen att varannan förskollärare upplever att hen inte hinner med sitt förskolläraruppdrag. Gruppstorlekarna pekas ut som en viktig bakomliggande orsak. Nackas resultat i undersökningen har fått den politiska oppositionen i kommunen att reagera.

– Det här är en resursfråga. Vi vill satsa mer på barnen och skolorna än vad Nackas moderatledda majoritet gör. Det handlar om att använda de resurser kommunen får in på rätt sätt, säger oppositionsråd Khashayar Farmanbar (S).

Mitt i söker Monica Brohede Tellström (L), ordförande i utbildningsnämnden.