Sjukfrånvaron har ökat dramatiskt bland personalen på stans förskolor. Det är både folk som är sjuka och som vabbar eller sitter i familjekarantän.

I slutet av november flaggade nästan alla stadsdelar för att bemanningsläget är ansträngt i de kommunala förskolorna, särskilt inför de kommande helgerna. Flera förskolor har tvingats dra ner på sina öppettider.

– Det har eskalerat snabbt. Vi har inte haft särskilt mycket frånvaro tidigare i höst och i våras höll en hel del vårdnadshavare sina barn hemma. Det gör de inte nu utan barnen är friska och är på förskolan, säger Eva Broström, chef på utbildningsförvaltningens förskoleavdelning.

Hon uppger att de flesta stadsdelar har överanställt personal för att klara en större frånvaro, men nu är vikarierna också sjuka. Att slå ihop förskolor, som man brukar göra vid sjukdomstoppar, försöker staden att undvika för att minska smittspridningen av covid-19.

– Vi vill hålla isär verksamheter så att alla är i sin egen bubbla men det är också mer personalkrävande, säger Eva Broström.

Hur ser du på att förskolor tvingas vädja till föräldrar att ta ledigt för att vara hemma med sina barn?

– Det är framför allt inför jul och nyår som läget är så ansträngt och där vi ser att vår personal behöver få vara ledig och få sin återhämtning.

Behöver personalen vara orolig för att inte få ledigt?

–  Om många barn som i vanliga fall inte brukar var på plats på jullovet är det i år i den här ansträngda situationen så är det klart att det kan få konsekvenser för personalen. Det beror på om vårdnadshavare tänker “vi ska ändå inte åka bort i år så barnen kan gå på förskolan” eller om de kan ta mer ledigt och ta en paus från förskolan. Det kan också vara så att föräldrar i samhällsviktiga yrken måste arbeta mer än vanligt över helgerna, säger Eva Broström.

I veckan beslutade Folkhälsomyndigheten att även symtomfria barn ska vara hemma när föräldrar testat positiva för covid-19. Eva Broström upplever inte att särskilda rutiner för att hämta och lämna de här barnen har varit ett praktiskt problem, men hon tror ändå att beslutet kommer att avlasta personalen.

– Det här minskar personalens oro för att vara utsatta för smitta av vårdnadshavare. Det är en tydlig signal att de får stöd i sin arbetsmiljö, säger hon.

I dag får hon draghjälp av skolborgarrådet Isabel Smedberg-Palmqvist som går ut med en vädjan om att de föräldrar som har möjlighet ska låta sina barn stanna hemma under jul- och nyårsledigheten, så att personalen också kan få semester.

– Vi har inte några andra medel att ta till än en vädjan, säger hon till TT.

Men om man måste jobba då?

– Självklart ska de som jobbar i exempelvis mellandagarna kunna lämna sina barn på förskolan. Den här vädjan riktar sig till de som kan låta barnen vara hemma och inte måste lämna dem på förskolan, säger hon.