I dag går 47 barn på Gräskobbens förskola i Jordbro. Men den 1 juli läggs förskolan ned.

– Det är på grund av ett sviktande barnunderlag och att befolkningsprognoser visar på minskad efterfrågan på både förskoleklasser och minskat antal nyfödda barn. Vi måste anpassa verksamheter efter efterfrågan. Skattemedel ska gå ut till verksamheter, barnen, personal och material – inte till tomma lokaler, säger Pernilla Kjellin (M), ordförande i barn-och förskolenämnden.

Det minskade barnantalet syns i hela förskoleområdet Jordbro, enligt Pernilla Kjellin. Prognoserna visar att det finns ett överskott på tre avdelningar i området.

– Därför väljer vi att lägga ner Gräskobben som är minst, och precis tre avdelningar, i stället för en avdelning på flera olika förskolor, säger hon.

Har ni undersökt några andra alternativ till nedläggning?

– Nej, i det här fallet måste vi se till att vända på varenda skattekrona så att pengarna går ut till verksamheterna.

Beslutet har gått fort, den 12 mars informerades personal på förskolan och 13 mars informerades vårdnadshavare om att det fanns ett förslag till beslut med inbjudan till informationsmöte. Beslutet togs sedan 22 mars.

Personalen, som består av åtta medarbetare, blir flyttade till förskolor inom Jordbro förskoleområde och barnen blir placerade på Fjäderkobben eller Segelkobben förskolor. Bägge ligger drygt tio minuters promenad från Gräskobben.

S vill se mer information

Beslutet togs inte i barn- och förskolenämnden utan av kommunens tjänstemän. Mikko Svensson (S) som sitter i nämnden är kritisk till att de inte informerades om beslutet i förväg. Han fick reda på det när vårdnadshavare började höra av sig.

– Jag blir förvånad att vi får reda på det bakvägen. Det blir märkligt att man informerar personal och vårdnadshavare men inte oss politiker. Det må hända att det fattas på delegation men man kan tycka att man ska få någon slags information att det jobbas med när det rör sig om ett så pass stort beslut, säger han.

Pernilla Kjellin menar däremot att beslutet legat på delegation till verksamhetschef för förskola, även under S-styret, och att beslutet anmäls till nämnd i efterhand.