UNDERHÅLLANDE INLÄRNING. Under showsamlingarna har barnen fått möta flera av Astrid Lindgrens karaktärer. Foto: Pekka Pääkkö

Förskola bjuder på show i parken

Pippi, Karlsson på taket och Ronja. Under pandemin har Miro Kids förskola bjudit på underhållning vid Kungsholms strand.

  • Publicerad 06:30, 21 apr 2021

Set är fritt fram för vem som helst att komma hit och vara med och titta,

Musiken går i gång och barnen samlas. Sedan rusar Pippi Långstrump in, showen drar igång och barnen sjunger och rör sig till tonerna. En helt vanlig måndag vid lekplatsen vid Kungsholms strand. Åtminstone det senaste året.

För på Miro Kids förskola, som ligger vid Sankt Eriksgatan, har man använt parken som sin utomhusbas under pandemin. Två gånger i veckan är det så kallade showsamlingar, och däremellan blandas exempelvis sång och dans.

Lär sig lättare

Förskolan har sång, dans, musik, rörelse och drama som profil. Sedan i höstas har det varit fokus på Astrid Lindgrens sagofigurer som har dykt upp under showsamlingarna.

– Hennes berättelser är ju en kulturskatt, sedan är de också bra för att väva in andra diskussionsämnen som till exempel barnkonventionen. Barnen lär sig lättare när de kan se, sjunga och röra sig, säger Natalie Werner, huvudman för förskolan.

Förskolans pedagoger gör showen tillsammans med barnen.

– Det är inte bara showsamlingarna vi gör utan vi pratar om till exempel Pippi Långstrump och olika ämnen som man kan koppla till sagan i kanske fyra-fem veckor, säger Natalie Werner.

– Nästan alla våra pedagoger är utbildade inom våra olika profilinriktningar. Förutom deras förskollärar- eller barnskötarexamen, tycker de att det är kul att uppträda, säger Maria Ekeberg, rektor på förskolan.

Miriam som går på förskolan håller med.

– Sjunga och dansa. Och leksaker, svarar hon på frågan om vad som är roligast.

Men det är inte bara barnen som får en dos show. Även barnfamiljer och förbipasserande Kungsholmsbor sluter upp.

Fritt fram

Som Andrea Lancichinetti, med dottern Emilia, nio månader, som stannar till för första gången. Han säger att de kommer att gå förbi igen.

– Det är jättebra, kul. Hon gillar det, säger han medan Emilia tittar storögt.

Vanligtvis håller förskolan sina shower och uppträdanden i sina lokaler men att få glädja även förbipasserande under pandemin är något som har uppskattats och som de kanske kommer att fortsätta med även efter pandemin.

– Absolut. Det är ju inte vår park så det är fritt fram för vem som helst att komma hit och och titta, säger Maria Ekeberg.

– Det här har blivit som vår scen. Det bor många barnfamiljer här omkring och även andra som stannar och tittar, men också sjunger med och dansar, säger Natalie.

DELTAGANDE ÅSKÅDARE. Barnen får sjunga och röra sig till musiken. Foto: Pekka Pääkkö

FÖRBIPASSERANDE. Andrea Lancichinetti, med dottern Emilia, stannade till. Foto: Pekka Pääkkö

Sång och dans på förskolan

Miro Kids förskola är en fristående förskola som ligger på Sankt Eriksgatan 50 och har plats för 60 barn.

De har sång, dans, musik, rörelse och drama som profil.

Ägarna till förskolan drev tidigare en sång- och dansskola för barn mellan 3-18 år.

Visa merVisa mindre

DELAKTIGA. Sjunga och dansa. Och leksaker. Det är roligast tycker Miriam på förskolan. Foto: Pekka Pääkkö