Viktigt jobb. Rotebrobon Daniel Anderssons forskning kan rädda liv. Foto: David Lundmark

Forskare från Sollentuna söker svar om covid-19

Hjärt- och kärlsjukdom och vissa lungsjukdomar ger ökad risk för allvarliga komplikationer för dem som drabbas av covid-19. Därför har Hjärt-Lungfonden delat ut ett akutanslag till PhD Daniel Andersson från Rotebro som driver ett forskningsprojekt om covid-19 kopplat till hjärt-lungsjukdom.

  • Publicerad 10:50, 27 nov 2020

– Vi tycker att det är angeläget att snabbt öka insatserna för forskning på covid-19 med koppling till de miljontals människor vars sjukdomar vi redan stödjer forskning om, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

Just nu pågår Daniel Anderssons forskning för att utvärdera astammedicin för Covid-19.

Test av astmamedicin

I dagsläget finns få bevisat effektiva behandlingar att erbjuda patienter som utvecklar allvarlig covid-19 sjukdom. Studien ska undersöka om ett läkemedel som i dag är en etablerad behandling för astma kan förbättra utfallet för patienter med covid-19 som läggs in på sjukhus för syrgasbehandling.

Den här forskningen är möjlig tack vare gåvor från svenska folket till Hjärt-Lungfonden.

– Med det här akutanslaget hoppas vi bidra till forskningsresultat som kan rädda fler liv medan smittspridningen fortfarande pågår, säger Kristina Sparreljung.

Vanligaste dödsorsaken i dag

Cirka en fjärdedel av alla covid-19 patienter i svensk intensivvård har en kronisk hjärt- och lungsjukdom.

I Sverige lever 2,0 miljoner människor med någon form av hjärt- och kärlsjukdom, som också är den vanligaste dödsorsaken i dag.

Över 30 000 invånare dör varje år av hjärt-kärlsjukdom i Sverige.

De dödligaste hjärt- och kärlsjukdomarna är hjärtinfarkt, plötsligt hjärtstopp och stroke.

Riskfaktorer som stillasittande, övervikt och diabetes ökar i befolkningen och riskerar att öka dödstalen i hjärt-kärlsjukdom.

Tack vare forskning som har resulterat i bättre vård, behandlingar och livsstilsråd har antalet dödsfall i hjärt-kärlsjukdom minskat med en fjärdedel på tio år.

Källa: Hjärt-Lungfonden

Visa merVisa mindre

Daniel Andersson. Forskare från Rotebro. Foto: Stefan Zimmerman

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

Bedragare lurar äldre att de vill boka vaccinering

Nyheter Ber om bankuppgifter och e-legitimation Bedragare ringer runt till äldre och uppger att de kommer från 1177 Vårdguiden och vill boka tid för covid-vaccinering. Och för att kunna göra det behöver de bank-id eller inlogg på bankdosa.lördag 16/1 10:15

Facit efter krisåret: 2 196 Stockholmsföretag i konkurs

Nyheter Fortsatt tuff period väntar för många företagare Vi har tvingats se många butiker, restauranger och andra verksamheter slå igen under pandemin. Konkurserna i Stockholms län minskade ändå något sett över hela 2020 jämfört med året innan – men för...lördag 16/1 6:15

Tonåring sexofredande 7-årig pojke på fotbollsplan

Nyheter Dömd i tingsrätten: 60 dagsböter En pojke i tonåren har dömts i Attunda tingsrätt för sexuellt ofredande mot en 7-årig pojke. Gärningsmannen är tidigare ostraffad och dessutom ung, vilket påverkade påföljden som stannade vid 60...fredag 15/1 14:50