Vad bidde det då?

I sagan om Mäster Skräddare berättas om en man som går till skräddaren för att få en rock uppsydd. För varje gång mannen kommer tillbaka för att se hur det går, är plagget som skräddaren syr mindre. Rocken blir till ett par byxor som blir till en väst, vantar, en tumme. Och till sist ingenting.

Lite likadant är det med byggprojekten på Lidingö. Sedan den M, Lp, Kd och L-majoriteten kom till makten 2018 har flera planerade byggen minskat i omfattning.

Ett exempel är seniorbostäderna i Björnbo som du kan läsa om här nedan. I centrum rapporteras kontinuerligt om hur fastighetsägarens planer får nej av politikerna. Senast ville majoritetspolitikerna inte sälja stadshusparkeringen där fastighetsägarens idé var att bygga lokaler för handel.

Maria Viken står och ser sig om utanför Ica i Rudboda centrum, ett av de områden på Lidingö som faktiskt ska utvecklas.

– Här har det jämt sett likadant ut, konstaterar hon.

Hon tycker att den försiktiga byggpolitiken på ön märks.

– Det händer liksom inte lika mycket här som på andra håll, till exempel Nacka med Kvarnholmen, säger hon.

Hon tycker att öns grönområden är viktiga att bevara. Men en viss förtätning skulle pigga upp. Framförallt service i centrum.

– När man åker in till Fältöversten på Östermalm märker man skillnaden. Folk rör sig. Man får ha hund med sig in i centrum, det är liksom mer liv där.

Just i Rudboda är det också service som är det viktigaste för henne.

– En bank och en bankomat borde finnas här så även äldre kunde göra ärenden här. Och så vore det trevlig med en pub med husmanskost, där folk kunde träffas och ha det trevlig när corona är över.

Den nuvarande majoriteten har lyckats med sin politik att dra ner på byggtakten. Men det råder knappast enighet i stadshuset. Delar av oppositionen vill bygga mer. S och MP har bland annat presenterat hur Lidingö skulle kunna utvecklas om man förtätade öns centrala delar. Längs Södra Kungsvägen från centrum till Larsberg skulle man kunna skapa en mer urban miljö liksom från Torsvik mot Lidingö centrum och Kyrkviken.

Detta ligger i linje med hur Lidingö skulle utvecklas enligt den översiktsplan som togs fram 2012. Där beskrevs en förtätad ökärna och större skillnader mellan centrumbebyggelsen och villakvarteren.

2022 är det val igen. Tycker du att småskalighet och försiktigt byggande är bäst för Lidingö eller vill du ha mer urbana delar på ön?

Nästa år är det du som avgör med din röst.