Pingstförsamlingen säljer Baset efter 25 år. Torpet och dess badplats är en av få platser som erbjuder Järfällabor möjligheten att ta sig hela vägen ner till Mälarens strand.

För att säkra badplatsens tillgänglighet vill Centerpartiet att kommunen köper tillbaka Baset.

– Det finns platser som strategiskt är viktiga för kommande generationer, Baset är en sådan plats. Om vi ska garantera tillgängligheten till Järfällaborna så måste vi kunna äga området, menar kommunalråd Aphram Melki (C).

Men Baset kommer inte att köpas tillbaka, det meddelar kommunstyrelseordförande Emma Feldman (M).

– Alliansens uppfattning är att inte köpa tillbaka Baset. Sen kan man som partipolitiker ha en annan uppfattning och det har jag full respekt för.

Kritik: Inget ärende i kommunstyrelsen

Centerpartiet blev förvånade att höra att det skulle säljas, innan det hunnits diskuterats politiskt.

– Jag hade inte hört ett knyst om att det skulle säljas innan. Hade vi vetat det hade vi absolut agerat tidigare, säger Aphram Melki.

Även Socialdemokraterna önskade att kommunen skulle köpa tillbaka Baset. Eva Ullberg (S), oppositionsråd, fick reda på försäljningen via sociala medier.

– Det är mycket odemokratiskt att inte vilja prova detta politiskt, många Järfällabor uppskattar Baset.

Behandlas på samma sätt

Men Emma Feldman har svårt att se kritiken som riktats mot dem. Hon menar att köpet har behandlats på samma sätt som alla andra typer av fastighetsköp som görs i kommunen.

– Kommunen gjorde en omfattande bedömning och ur ett verksamhetsperspektiv såg vi att vi inte hade något behov av att köpa tillbaka fastigheten, menar hon.

Men allianskollegan Aphram Melki håller inte med om att Baset är vilken fastighet som helst.

– Varje fastighet behöver inte tas upp politiskt, men med strategiska platser ska man göra det.

Hur tänker du kring att det blev såhär?

– Det är inte okej, nu är vi ju bakbundna och kan inte göra något åt köpet. Vi behöver diskutera vad man behöver göra för att något sånt här inte sker igen.