Auschwitz-Birkenau. Hit deporterades 1,3 miljoner människor under andra världskriget, och 1,1 miljoner dog i lägret. Foto: Mostphotos

Förintelsens minnesdag uppmärksammas lokalt

Den lokala FN-föreningen ordnar en digital föreläsning för att uppmärksamma Minnesdagen av Förintelsen den 27 januari.

  • Publicerad 06:40, 24 jan 2022

Den 27 januari 1945 befriades fångarna på Auschwitz-Birkenau, nazisternas största koncentrations- och förintelseläger. År 2005 deklarerade FN dagen som en internationell minnesdag över förintelsens offer.

Sollentuna Väsby FN-förening uppmärksammar nu dagen med en digital föreläsning av Pearl Mulkerrrins som är rådgivare för mänskliga rättigheter hos Svenska FN-förbundet.

Hon kommer att tala om de mänskliga rättigheternas ursprung, om det internationella systemet för att upprätthålla dem, om FN:s rasdiskrimineringskonvention, och om vikten av att motverka hatbrott och rasism även i dag.

Anmälan via mejl

– Förintelsen är en unik händelse i vår historia som vi aldrig får glömma, säger den lokala FN-föreningens ordförande Carina Bindzau.

Vill du höra på föreläsningen – som börjar 18.30 den 27 januari och pågår i cirka 45 minuter – kan du anmäla dig carina@bindzau.net så får du en länk i retur.

1,1 miljoner dog i lägret

KZ Auschwitz, det största av Nazitysklands koncentrations- och förintelseläger, var verksamt från 1940 till januari 1945.

KZ är en förkortning av det tyska ordet Konzentrationslager.

Auschwitz är det tyska namnet på den polska staden Oświęcim, som ligger cirka 60 kilometer väster om Kraków i sydöstra Polen.

Omkring 1,3 miljoner personer deporterades till Auschwitz, och av dessa dog 1,1 miljoner i lägret. 90 procent av dem var judar. De övriga var till största del polacker, romer, sovjetiska krigsfångar och homosexuella.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Fler nyheter i Vi i Sollentuna

”SL:s biljettsystem är otydligt”

Nyheter Slukade alla biljetter på en gång Bengt Cederfelt trodde att det gick att köpa ett antal resor i SL-appen att "ha på lager", precis som med det nya gröna SL-kortet. Men inte. Allihop drogs när han aktiverade biljetten.tisdag 24/5 8:46

Malmparkens dag firas i dagarna två

Nyheter Syftet är att skapa ökad framtidstro och trygghet På lördag och söndag, den 28 och 29 maj, är det dags för Malmparkens dag i Tureberg.tisdag 24/5 7:12

Två pojkar döms för förnedrande rån

Nyheter Hotade drabbad tonåring till livet En tonåring blev slagen, sparkad och hotad då han rånades av två jämnåriga pojkar i Rotebro i november 2020. Rånet hade dessutom förnedrande inslag och filmades av gärningsmännen. Nu har de båda...måndag 23/5 15:21