Efter att Skolverket lämnat in en hemställan till regeringen med förslag på förändringar i regelverket kring bidrag till läxhjälp (se texten på sid 4, reds. anm.) uttrycker organisationer i Järva oro för framtiden.

– Det är flera som bedriver läxhjälp här som är rädda och ganska frustrerade nu. Skulle förslaget gå igenom skulle det ju påverka de som har finansiering via statsbidraget på ett eller annat sätt, säger Georgia A-Theorin är verksamhetschef för Järva i Samverkan, JIS.

Långvariga relationer

JIS samlar flera Järvaverksamma organisationer under ett och samma paraply, där föreningarna samarbetar över gränserna och får tillgång till JIS lokaler, bland annat.

– Många av våra föreningar bedriver läxhjälp här, och det är så tydligt för mig som dagligen ser deras arbete att det är mer än bara hjälp med att plugga. Barnen får en annan vuxen i sitt liv, en förebild som följer barnen länge. För många är det avgörande för att klara skolgången, säger Georgia A-Theorin.

Hon beskriver vikten av att skapa en trygghet och långvariga relationer mellan läxhjälpare och elever.

– Det är extra viktigt i områden som Järva, tror jag. Många av organisationerna har jobbat sig in här och byggt upp ett förtroende med elever och föräldrar under flera år, det vore dumt att rucka på det överhuvudtaget.

Få förstör för många

Efter Skolverkets granskning av bidraget, där det framkom att flera organisationer i landet fuskat och efter vilken två föreningar i Järva polisanmäldes, har flera läxhjälpsorganisationer känt sig frustrerade, enligt Georgia A-Theorin.

– Det är sorgligt att så få ska förstöra för så många, det blir en negativ rapportering kring det hela och stora konsekvenser. Men faktum är ju att de allra flesta sköter sig och brinner för det de gör.

De två organisationerna som polisanmäldes har hon ingen kännedom kring.

– Jag har ganska god koll på de allra flesta föreningar på området, men de två organisationer som polisanmäldes hade jag aldrig hört talas om, säger hon.