En Rinkebybaserad förening ska återbetala 212 182 kronor och en Tenstabaserad förening ska återbetala 133 000 kronor, efter beslut som nyligen fattades av Skolverket.

Båda föreningarna hade inför 2022 ansökt om och sedermera fått statsbidrag för att bedriva läxhjälp i Järvaområdet, men när Skolverket för ett tag sedan gjorde en fördjupad granskning om hur pengarna använts upptäcktes flertalet fel och brister i redovisningarna.

Manipulerat kvitto – dator var PS5

Den Tenstabaserade föreningen ska i sin redovisning till Skolverket bland annat ha lämnat in ett kvitto från Elgiganten, som påstods visa att man köpt en dator till läxhjälpsundervisningen.

När Skolverket kontaktade Elgiganten och stämde av tidpunkt för köpet och kvittonumret visade det sig dock att det i själva verket handlade om att man köpt ett Playstation 5 med spel och tillbehör, och sedan manipulerat kvittot.

– Eftersom vi såg att föreningen medvetet försökt fuska till sig bidrag på det här sättet skapar det en så pass stor förtroendeskada att de får betala tillbaka hela summan som beviljades för 2022, 133 000 kronor, säger Sofie Lundkvist, beslutsfattare och enhetschef på Skolverket.

Föreningen i fråga har kommit med förklaringen att kvitton sammanblandats, något Skolverket inte bedömer trovärdigt. Föreningen skriver vidare att de går med på att återbetala summan för spelet, 5 587 kronor, medan de fortfarande vill behålla resten av bidraget.

– Men det blir inte aktuellt att ens titta på vad resten av pengarna gått till när man uppenbarligen förfalskat en del av underlaget. Förtroendet är brutet, säger Sofie Lundkvist.

Sofie Lundkvist, Skolverket.

Sofie Lundkvist, Skolverket.

Skolverket

Bristfälligt underlag

Den Rinkebybaserade föreningen hade ansökt om 225 000 kronor, och krävs på återbetalning av 212 182 kronor av dessa.

De pengar de inte återkrävdes på var lokalkostnader på knappt 13 000 kronor, resterande bidrag har inte kunnat styrkas.

– De har inte kunnat styrka uppgifterna de lämnat in med konkreta underlag, och återkrävdes först på hela summan. När de fått omprövning och skickat in nya underlag har vi godkänt knappt 13 000 kronor, resten blir det återkrav på. De har inte kunnat styrka exempelvis alla lokalkostnader via kontrakt, utbetalningar via specifikationer från Skatteverket och sådant, säger Sofie Lundkvist.

Hur vanligt är det att föreningar blir återbetalningsskyldiga?

– Det är ganska vanligt för mindre belopp, eftersom man i en ansökan gör en uppskattning som inte alltid blir den slutgiltiga summan när året är slut. Att man får betala tillbaka hela eller nästan hela är dock väldigt ovanligt. Får man det beror det på stora brister, säger Sofie Lundkvist.

Är din bedömning att de här föreningarna har bedrivit läxhjälp över huvud taget?

– Det är mycket möjligt att de gjort det. I den Rinkebybaserade föreningens fall tror jag faktiskt det. Men det är ett stort ansvar att bedriva en organisation och förening på ett bra sätt och man måste kunna redovisa vad man gjort för pengarna, annars har man inte rätt till stadens medel. Det är väldigt tydligt från början.

Vad händer nu?

– Föreningarna måste återbetala det de är skyldiga, annars kan de inte ansöka om stöd att bedriva läxhjälp igen. I vissa fall blir polisanmälan ett alternativ, men det är ingenting vi tagit ställning till än, säger Sofie Lundkvist. 

Mitt i har sökt de aktuella föreningarna, utan framgång.