Hur mycket koll ska man som förälder ha på sitt barn?

– Du behöver vara nyfiken, våga ställ frågor, försök få koll på vilka intressen som fascinerar. Ett barn har rätt till ett privatliv, även i mobilen, samtidigt som en stor del av brottsligheten inspireras av och planeras via sociala medier. Många unga lever ett kriminellt dubbelliv på nätet som föräldrar inte känner till. Jag är så drastiskt att jag säger att sociala medier inte ska existera i barns liv.

Men, tillägger Luay Mohageb, han förstår att ingen förälder plockar poäng på att införa förbud. Balansgången är svår.

Han har jobbat i polisens ungdomsgrupp i fyra år och mött många föräldrar. Viktigast är att problem tas på allvar, i tid.

– Tyvärr är det häpnadsväckande många föräldrar som inte vill erkänna ett ens barn begått brott, de vägrar ta hjälp från soc och tror på vad barnet säger. Ungen slipper konsekvenser. Föräldrar måste bli mer misstänksamma. Om sonen säger att gucci-kepsen är fake och att en kompis köpt den på en familjeresa i Turkiet, ta kontakt med kompisens föräldrar.

Sprider sig i samhället

En glorifiering av kriminalitet, vapen och droger som finns i ungas mobiler har gjort att nätverken spridit sig i samhällsskikten, menar Luay Mohageb.

– Det finns inte statistik på det än men min och mina kollegors uppfattning är att både flickor och pojkar från mer välbeställda områden aktivt söker sig till och vill vara en del av den där kulturen.

Hur vet man skillnaden på om ens tonåring bara kollar videos för nöjes skull och när det kan bli farligt?

– Det är svåraste frågan. Men om de börjar leva ut sina fantasier ska man vara vaksam: små beteendeförändringar i gångstil, kläder, intressen, hur de pratar. Kommer ditt barn hem med dyra märkeskläder och kontanter är det dundervarningsflagg.

Sonen utreds för drogbrott – ”arg och orolig”

Sonen började umgås i nya kretsar, nu är han misstänkt för narkotikabrott.

– Jag är orolig för att han ska dras in djupare i den här kriminella identiteten, säger hans mamma till Mitt i.

Mitt i Solna har berättat om Bagartorps föräldrainitiativ som tagits för att trygga området och få bort drogerna.

De vill sätta press på politikerna och varnar för att ungdomar i högstadieåldern kan dras in i kriminella kretsar.

En mamma i området berättar nu för Mitt i om oron för sin minderårige son. Det var polisen som tog kontakt och berättade att sonen var misstänkt för narkotikabrott.

– Det kom som en blixt från klar himmel.

Mamman beskriver familjens tillvaro som ordnad och "ganska vanlig".

– Men att han använt cannabis har vi förstått nu. Vi har hittat rester av ocb-papper, tändare och sådant hemma.

Mamman beskriver en frustrerad jakt på förklaringar och ledtrådar.

– Vi pressar honom men han säger inte ett knyst. Man blir både förbannad och orolig. Tänk om det blir ett våldsbrott nästa gång.

Swish-överföringar

Sonens beteende har förändrats, men det har skett över tid och ganska subtilt. Han har tagit avstånd från gamla kompisar, betygen har sjunkit lite, berättar mamman.

När hon gick igenom hans mobil och sociala medier i samband med polisanmälan gjorde hon en upptäckt som hon tyckte var mer oroande.

– Hans flöden är fullt med filmer och klipp som anspelar på kriminalitet och gäng, det är statusmarkörer och vapen och allt möjligt.

Hon har också upptäckt swish-överföringar mellan sonen och personer han inte brukar umgås med.

– En kille jag kollade upp var dömd för misshandel. Vad tusan ska min son ha med honom att göra?

Ansträngt hemma

De har suttit i polisförhör och samtal med socialtjänst, skolan är inkopplad.

Hon har fått värdera om begreppen, märker att sonen också är orolig, han säger att han inte vågar berätta.

– Vem är skyldig och vem är oskyldig? Min son har begått brott men är också utsatt. Det är inte som på tv, eller i Snabba cash, svartvitt sådär, utan väldigt komplext.

Att ständigt behöva hålla koll på sonen är tidskrävande och stressande, och påverkar relationen. Vardagen kan vara "normal" också, skolan upptar mycket tid och är ett skyddsnät, säger mamman.

– Vi märker att han pendlar mellan att dras till den här kriminella identiteten och att vara som vanligt. Man går på ganska hårt men vill ändå behålla en okej relation, mitt i värsta frigörelseperioden. Han tycker såklart att vi är skitjobbiga och inte fattar nånting.

Vad är du orolig för?

– Att han ska begå eller utsättas för brott, att han dras in djupare i den här kriminella identiteten och att vi inte ska ha förmågan att bryta den. Att han inte ska trivas hemma, eftersom vi skäller på honom för det som hänt.

Vad menar du krävs för att det inte ska hända?

– Att han byter skola och miljö. Och drogerna måste bort från området. Att som ung behöva hantera trycket från de kriminella i området är övermäktigt.

En kille jag kollade upp var dömd för misshandel. Vad tusan ska min son ha med honom att göra?

Varningstecken att vara vaksam på

Var uppmärksam på om barnet:

Ändrar attityd, döljer saker eller börjar ljuga

Börjar umgås med äldre ungdomar eller vuxna

Swishar pengar eller har mer egna pengar än förut

Kommer hem med dyra saker och kläder, skaffar ytterligare en mobil

Har nya värderingar

Källa: Gängsnacket – framtagen av länsstyrelserna och polisen

Polisen klassar Bagartorp och delar av Ulriksdal som en öppen drogscen. Närvaron av cannabis och kriminella personer i området tror mamman har påverkat sonen negativt.

Polisen klassar Bagartorp och delar av Ulriksdal som en öppen drogscen. Närvaron av cannabis och kriminella personer i området tror mamman har påverkat sonen negativt.

Stefan Källstigen

Sonen förändras – ”tänk om det blir ett våldsbrott nästa gång”

Misstänks för narkotikabrott ✔ Mammans oro: "Hårt tryck från kriminella i området" ✔ Upptäckte okända swishbetalningar