Rinkeby-Kista

För ett tag sedan skrev webbtidningen Nyhetsbyrån Järva om ett stort missnöje inom den kommunala förskolan i stadsdelen Rinkeby-Kista.

Efter rapporteringen har föräldrar med barn i förskolor i stadsdelen startat en namninsamling där de kräver avdelningschefens avgång. I skrivande stund har den 270 underskrifter. Flertalet föräldrar var också på stadsdelsnämndens möte i december för att protestera mot ledningen.

Även Mitt i Järva har pratat med ett tiotal föräldrar från olika delar av Rinkeby-Kista. De ger en bild av stora brister inom verksamheten både vad gäller säkerhet för barnen och stabilitet inom organisationen.

– Vi kan inte vara tysta längre, något måste göras på en gång, det handlar om barnens och personalens välbefinnande, säger Shukri Ali, som varit med och dragit i gång namninsamlingen.

Personal slutar och flyttas

Shukri Ali har haft barn inom förskolan i Rinkeby-Kista sedan 2018. Hon var i början nöjd med verksamheten, men efter pandemin var läget ett annat.

– Det hade varit pandemi och vi hade inte fått någon insyn alls i verksamheten under den tiden. När vi kom tillbaka började vi märka att saker inte var som förut.

Hon märkte bland annat att flera i personalen slutat och när hon frågade om vad som pågick fick hon inget svar. Enligt Shukri Ali slutade eller omplacerades pedagoger på löpande band, vilket även nuvarande personal som Mitt i Järva pratat med bekräftar.

– Till slut fanns en ordinarie person kvar på 18 barn på mitt barns avdelning. Sedan fick vi bara ett kort meddelande från ledningen om att de skulle omplacera även denne. Då brast det för mig, det var den sista tryggheten som barnen hade kvar.

Inititativ. Shukri Ali har varit med och dragit igång namninsamlingen.

Inititativ. Shukri Ali har varit med och dragit igång namninsamlingen.

Emma Löf Hagström

Järvabon Chrissa Kiosse har också barn i en av stadsdelens förskolor. Hon var likt Shukri Ali till en början nöjd.

– Jag hade mina barn på en svensk-grekisk avdelning, med samma pedagoger som jag själv haft en gång i tiden. Allt fungerade jättebra. Men när den nya förskolechefen började och nya rektorer tillsattes blev det snabbt ändring på ändring.

Svensk-grekiska avdelningen lades ned, barngrupperna gjordes om och gamla rektorn köptes ut, vilket även hände med andra rektorer och biträdande rektorer i stadsdelen.

Även Chrissa Kiosse menar att det var när pandemin lugnat sig som bristerna började märkas.

– Vi fick i princip ingen information alls från ledningen, saker bara hände. Och så har det varit varje gång en förändring genomförts, ledningen är tyst. Vi får reda på saker genom personalen.

Enligt Chrissa Kiosse har grupper och personal splittrats.

– Jag hade min dotter hemma i över en månad på grund av situationen, det kändes inte tryggt att lämna henne i förskolan. De var i princip alltid för få på för många barn eftersom de av någon anledning inte tog in vikarier, säger hon.

Chrissa understryker att personalen gör sitt bästa, men att det inte är tillräckligt när arbetsbördan blir för stor. För ett tag sedan bröt hennes dotter sin armbåge på förskolan, utan att någon såg något.

– Fyra veckor efter att gipset tagits bort fastnade hon i en hissdörr med samma hand. Min andra dotter har flertalet gånger klämt handen i samma hiss, och jag vet flera barn som gjort det. Vi har påtalat problemet flera gånger, men ingenting har hänt. Jag har flera gånger hämtat min dotter utomhus, utan att hon haft vantar, mössa eller skor på sig trots kyla, personalen har inte haft tid att ha koll på alla. Det är en sorglig och skrämmande utveckling.

Omorganisation

I stadens budget från 2018 fick förskolan uppdraget att öka likvärdigheten i förskolan i staden generellt, genom ökad pedagogisk kvalitet. Det skulle bland annat ske genom att förändra läromiljöerna, utveckla barnhälsan, tydliggöra riktlinjer för måltider samt utveckla förskolornas arbete med rörelse och språkutveckling. Allt skulle utgå från förskolans läroplan och aktuell forskning.

I samma veva anställdes en ny avdelningschef för förskolan i Rinkeby-Kista, som skulle driva omorganisationen i stadsdelen.

Men enligt mammorna Mumtaz Adam, Aisha Abdullahi och Farhiyo Hussein som Mitt i träffat är alla överens om att förändringarna som genomförts varit alltför drastiska. Man har enligt dem gått över huvudet på både föräldrar och anställda.

De ger flera exempel på förändringar som genomförts, som att samlingar och sagostunder har tagits bort, personal har bytts från ena dagen till den andra och barngrupper har splittrats.

När föräldrar hört av sig till ledningen upplever de att de blivit bemötta med uppläxande svar eller ignorans.

– Vi är flera som mejlat både ansvarig rektor och avdelningschefen, som i många fall inte ens fått svar. Man tar oss inte på allvar helt enkelt, är känslan.

Enligt Shukri Ali är det ett genomgående tema i kontakten med ledningen.

– Vi har haft en grind på vår förskola som vi anmält i ett år eftersom barn kan öppna den och springa rakt ut i trafiken, vilket hänt flera gånger, men inget har skett. Vi får inte ens svar.

I nästa del pratar vi med tidigare och nuvarande personal och ledning om situationen.