I onsdags förra veckan, den 23 mars, demonstrerade ett hundratal föräldrar, lärare och elever mot Skolinspektionens beslut att stänga den fristående muslimska friskolan Jacobiskolan i Vällingby.

– Demonstrationen gick någorlunda bra. En del av oss fick komma in på Skolinspektionens kontor och prata med dem. De har lovat göra allt de kan för både skolan och oss föräldrar, säger han.

700 elever berörs

Skolinspektionen återkallade den 17 mars samtliga godkännanden för Stiftelsen för Bildning i Sverige, tidigare Al-Azharstiftelsen, som driver Jacobiskolan. Såväl stiftelsen som själva skolan i Vällingby är omstridd efter flera uppmärksammade kontroverser.

De undersöker också om de själva kan gå in och driva skolan som ett kooperativ.

Nya demonstrationer är på gång, enligt Amel Olevic.

– Vi planerar större demonstrationer mot beslutet på Mynttorget, i Göteborg och i Malmö. Vi förhandlar med kommunerna nu om tillstånd, säger han.

Kan överklaga

Föräldrarna har grundat en petition och namninsamling mot beslutet.

– Vi har över tusen namn och hoppas kunna komma upp i 1 500, säger Amel Olevic.

Till den 7 april har de nuvarande ägarna på sig överklaga beslutet. Om det står sig kan skolan bara fortsätta bedrivas i sin nuvarande form om en ny aktör tar över.

https://www.mitti.se/nyheter/upprort-bland-foraldrar-efter-beslutet-om-jacobiskolan/repvcu!FpdWFWyWiCRFO3pW5@b4g/

Socialdemokraterna i staden har sedan tidigare föreslagit att Stockholms stad öppnar en kommunal skola i lokalerna i Vällingby, som ägs av kommunala Skolfastigheter i Stockholm AB, Sisab.

Mitt i har under 1,5 veckas tid sökt Jacobiskolans rektor Hussein Ibrahim och företrädare för ägarna för en kommentar, utan resultat.

https://www.mitti.se/vasterort/skolinspektionen-stanger-omstridd-vallingby-skola/repvcr!sg6@zLF2XcNLxlqo4u6SQ/

Nu berörs 700 elever när skolan måste stänga efter vårterminen. De flesta eleverna bor i Järva och i Hässelby-Vällingby och staden bereder nu plats åt dem på kommunala skolor.

– Vi anser att det är fel att stänga en hel skola, när det är ledningen som borde bytas ut, säger Amel Olevic.

Styrelsen har bytts ut

Skolinspektionen bedömer att flera företrädare för stiftelsen är olämpliga att bedriva skolverksamhet, främst beroende på att man inte fullgjort sina skyldigheter mot det allmänna, ekonomisk misskötsamhet och bristande laglydnad.Att stiftelsens styrelse redan bytts ut anser inte Skolinspektionen är tillräckligt. Föräldrarna hoppas att nya aktörer är intresserade av att ta över skolan.