Anmäler. En föräldraförening JO-anmäler stadsbyggnadskontoret för att inte ta hänsyn till barn vid de byggplaner som är på gång för centrala Spånga. Foto: Mostphotos

Föräldraförening JO-anmäler stadsbyggnadskontoret

Barnperspektivet saknas i planerna för det 12 våningar höga huset i Spånga centrum. Det anser en föräldraförening som JO-anmäler stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad.

  • Publicerad 17:00, 16 okt 2020

Vi har tidigare berättat om att staden vill bygga ett höghus i Spånga centrum. Samtidigt planeras även för andra byggprojekt i närheten. Ett par hundra meter bort från centrum är planen att bygga cirka 135 lägenheter, i hus om fem till sex våningar, och i Spånga centrum planeras för 44 lägenheter.

En föräldraförening i Spånga vill nu att JO granskar stadsbyggnadskontorets planer för centrala Spånga.

Föräldraföreningen skriver i sin anmälan, att den nya bebyggelsen kommer innebära att fler människor rör sig i området. Dessutom finns ett antal förskolor och skolor i närområdet, vilket gör att ett stort antal barn rör sig i centrumområdet och på stationsområdet.

Vill att barnens perspektiv granskas

Den parkering som finns vid Spånga station kommer att försvinna enligt planen för höghuset. Enligt föräldraföreningen är det den enda parkeringen vid Spånga station där barn kan lämnas och hämtas på ett säkert sätt.

Föräldraföreningen vill JO utreder barnperspektivet innan detaljplaner för området antas.

JO kommer att titta på anmälan och ta ställning till om myndigheten ska gå vidare med den.