Solna stad tog igår snabbt avstånd från mejlet, som skickats ut av en förskola i Solna. Men reaktioner fortsätter att komma.

En förälder som reagerade starkt på meddelandet säger att mejlet kan bli blottande för de som inte kan ta ledigt under sommaren.

– Utöver att det är olämpligt språkbruk så tycker jag att det är arbetarfientligt. Jag har möjlighet att lägga min semester när jag vill, men det kan faktiskt inte alla, säger föräldern till Mitt i.

Föräldern berättar att hen har vänner som jobbar inom vården, och att den extra sommarlönen är viktig för att få ekonomin att gå ihop.

– Är man en ensamstående mamma så kan det vara svårt att argumentera för att inte jobba då. En skolledning 2024 måste förstå att verkligheten kan se lite olika ut.  

Lågt förtroende

Än så länge har hen inte haft kontakt med någon annan vårdnadshavare på förskolan.

– Det har varit väldigt turbulent och man har generellt lågt förtroende för hur de här frågorna sköts. Så jag tror det vore lämpligt att kommunicera ytterligare för att bygga upp förtroendet igen

Politiken i Solna stad reagerar också starkt. I ett mejl från oppositionen skriver Zanna Mårtensson (M) att man kommer ta frågan vidare i förskolenämnden.

"Man måste göra ett rejält omtag i Solna kring synen på föräldrar och möjligheten att ha barn i förskolan på sommaren", skriver hon.

Har bett om ursäkt

Kommunen har skickat en ursäkt till berörda vårdnadshavare där man tydliggjort att alla som behöver barnomsorg under veckorna 27 till 31 kommer att få det.

– Det enda jag kan säga är att vi ber om ursäkt och att vi får göra om det rätt, säger Makan Afshinnejad, presschef i Solna stad.

Massutskick om orosanmälan – nu backar Solna stad

I ett mejl från en förskola i Solna fick vårdnadshavare läsa att de kunde bli orosanmälda, om de lät barnen gå på förskolan hela sommaren.

"Det är ett helt orimligt mejl", säger kommunens presschef.

En förskola i Solna ska ha skickat ut ett mejl med information om att föräldrar som lät sina barn gå på förskolan hela sommaren riskerade en orosanmälan till socialtjänsten, rapporterar Tv4.

Nu tar Solna stad avstånd från mejlet och ber om ursäkt.

– Det var väldigt dåligt. Orosanmälningar ska göras om man misstänker brister i föräldraansvaret, inte om man placerar sina barn på förskolan, säger Makan Afshinnejad, presschef i Solna stad.

Står inte bakom

Mejlet ska ha skickats ut av en biträdande rektor på förskolan.

– Från förvaltningens sida står vi inte bakom detta, säger Makan Afshinnejad.

Hur ser kontakten med oroade föräldrar ut nu?

– Vi kommer samordna kommunikationen till föräldrar och vårdnadshavare mer centralt så att detta inte upprepar sig, säger han.

Kommunen har fått flera samtal från vårdnadshavare efter att mejlet skickades ut.

– Det är ett orimligt mejl som föräldrar som har fått kan bortse från, säger Makan Afshinnejad.

Det är ett orimligt mejl som föräldrar som har fått kan bortse från

"Orosanmälningar görs av helt andra anlednignar", säger Makan Afshinnejad.

"Orosanmälningar görs av helt andra anlednignar", säger Makan Afshinnejad.

Mostphotos (genrebild)

Massutskick om orosanmälan – nu backar Solna stad

Förskola hela sommaren inte grund för anmälan