Vinnare. 500 000 kronor delades ut på "För-orten". Foto: Gassan Ismail

För-orten delade ut 500 000 kronor

544 bidrag gallrades ner till sex stycken finalister som fick dela på 500 000 kronor, när tävlingen "För-orten" gick av stapeln. Här hyllas entreprenörer från i orten för sina idéer.

  • Publicerad 16:58, 14 jan 2022

Deqa Abukar, medgrundare till Bling och För-orten. Foto: Mikael Andersson

Mitt i har tidigare skrivit om Bling; ett nätverk som grundades i Järva och vars verksamhet nu spridits över hela landet, med syftet att lyfta och stärka entreprenörer från förorter på olika sätt.

– Förra gången fick vi in 240 bidrag, i år fick vi in 544. Det är helt galet och jättekul att se den uppskalningen, det tyder på att entreprenörerna i orten vågar satsa och tror på sig själva i en större utsträckning, säger Deqa Abukar, medgrundare till Bling.

Två av finalisterna från Järva

För några veckor sedan gick finalen av stapeln på Kulturhuset Vällingby, där de 544 bidragen gallrats ner till sex finalister, som fick pitcha sina idéer live inför en jury, bestående av etablerade entreprenörer och samhällsaktörer.

Bland finalisterna fanns bland annat Teera; en app som länkar innehavaren av förhyrda parkeringsplatser med bilister i behov av korttids- eller långtidsparkering, med rötter i Rinkeby, och Fyra-appen; en matteapp som har i syfte att lätta på svenska lärares arbetsbelastning, från Husby.

– Det blev en fantastisk kväll. Finalisterna var verkligen otroliga och det är fint att alla får ta del av prissumman. Jag är säker på att vi kommer se mycket mer av dem framöver, säger Deqa Abukar.

Deqa Abukar säger att hon ser att många förortsbor förlorat förtroendet till politiker och instanser i samhället, och att det således lätt kan slå fel när folk utifrån ska komma in och "hjälpa" personer i området.

Därför är det extra viktigt att förortsborna själva är producenter av en tävling som För-orten, som bara syftar till att stärka dem, menar hon.

– Man handlingsförlamar lätt folk när man kommer utifrån och säger att man har lösning till alla problem. Förortsbor blir ofta tillskrivna att de har problem gång på gång, och till slut börjar man tro på det själv, säger hon, och fortsätter:

– Att vi både kommer från orten och verkar för orten inger ett förtroende och insikt i att det finns precis lika mycket styrka och kunskap här som på andra platser, jag tror det är därför både Bling och För-orten vuxit så pass mycket, jag ser att entreprenörerna från orten vågar tro på sig själva mer och mer.

För-orten

Sedan starten 2014 har Bling hjälpt flera hundra entreprenörer och start-ups med coaching, kontakter, träffpunkter, exponeringsytor och annat, och 2018 startade de, tillsammans med BK Bussenhus och Atletico Rinkeby, tävlingen "För-orten".

I tävlingen har entreprenörer med förankring i orten chans att tävla om att pitcha sina idéer inför en jury och att få dela på 500 000 kronor till att utveckla idéerna ännu mer.

Totalt delas 500 000 kronor ut i två kategorier: "För-Samhället" – för samhällsförbättrande idéer, och "För-Kvinnor" – för idéer med kvinnliga idébärare.

I vardera kategori tävlar tre finalister om 250 000 kronor

Första plats: 125 000 kronor
Andra plats: 60 000 kronor
Tredje plats: 40 000 kronor

Dessutom delas Folkets pris på 50 000 kronor ut, där allmänheten får rösta på finaliserna.

Juryn bestod av Haisam Mohammed, Aysha Jones, Fredrik Granström, Amanda Westerbom, Jimmy Jakobsson, August Bjurström, Jens Nilsson, Rustan Panday och Karolina Wittgren.

Visa merVisa mindre