Den 4 februari tas Rinkeby-Kistas verksamhetsplan för 2021 upp i stadsdelsnämnden. Några av förslagen rör stadsdelens föreningar. Bland annat vill man höja föreningsbidraget från 600 000 till en miljon kronor.

Stadsdelen kommer även att tillsätta en ny tjänst som ska fokusera på arbetet med just föreningar. Tanken är en kontaktperson som kan ge stöd- och rådgivning, samt säkerställa att bidrag betalas ut rätt.

– Eftersom vi haft problem med fusk behöver vi också skärpa våra kontrollmöjligheter, säger Ole-Jörgen Persson, och fortsätter:

– Framför allt ska personen bidra till samverkan och skapa en bättre dialog mellan förvaltning, föreningarna och politiken.

Nytt avtal med Fryshuset

Ole-Jörgen Persson meddelar också att Rinkeby-Kista kommer förlänga de flesta så kallade IOP-avtalen, idéburna offentliga partnerskap.

– Ett helt nytt avtal kommer skrivas med Fryshuset, som rör sig om ett par miljoner. De kommer spela en stor roll i utvecklingen av Framtidens hus (ungdomsverksamheten som ska ersätta Rinkeby Ungdomens hus och Reactor, reds. anm.), säger han.

Man väjer dock att inte förnya IOP-avtalet med Folkets Husby, som löper ut 2021.

– Vi kommer inte längre och det har spelat ut sin roll, det är ungefär det jag kan säga. Det är inte så dramatiskt, vi har helt enkelt nått vägens ände med just det samarbetet. De har fått en tidig förvarning om det här och har möjlighet att söka andra bidrag, säger Ole-Jörgen Persson.

"Det är anmärkningsvärt"

Hedvig Wiezell är verksamhetschef på Folkets Husby. Hon är förvånad över beskedet som hon fick i början av veckan.

– Sedan sommaren 2018 har vi haft ett IOP-avtal med stadsdelen med fokus på lokal demokrati, delaktighet och verksamhet för kvinnor och föräldrar. Vi har lyft frågan om ett förnyat avtal kontinuerligt utan att ha fått konkreta svar.

Hon säger att de inte fått något underlag eller motivering till beslutet..

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att inte föra en dialog eller göra en utvärdering med oss innan man fattar ett sådant här beslut.

Hon hoppas ändå kunna bedriva verksamheten framåt på ett fortsatt bra sätt.

– Det finns många olika finansiärer som uppskattar vårt arbete. Vi tror dock generellt på att kroka arm för att ta oss an komplexa samhällsutmaningar, och hade hoppats att stadsdelen ser behovet av en stark medborgardriven mötesplats.