Grävskopan morrar. Boo Folkets hus verksamhetschef Johan Rådmark grimaserar.

– Fan, det luktar fortfarande.

Förkolnaden efter branden den 15 oktober sticker i näsan när han närmar sig ruinen.

Armeringsjärn spretar som plockepinn ur söndertrasad betongbjälklag. Resterna av den stora salongen med två våningars takhöjd har rivits.

– Där hade Jazziorerna konserter och vi hade mogendans till levande orkester varannan fredag – oerhört uppskattat.

Urholkar ekonomin

Johan Rådmark känner vemod som tynger. Och panik som kryper. Lyckas han inte ordna ett nytt hus inom ett år täcker försäkringen inte kostnaden för tillfälliga lokaler och förlorade intäkter.

– Det kommer kosta Folkan pengar som vi inte har.

Därför skissar han på fem olika lösningar samtidigt. Alternativet som tilltalar honom mest är också det mest uppseendeväckande: att köpa och flytta tillfälliga Östermalmshallen från Östermalmstorg till Orminge.

– Då har vi ett skal och skulle kunna ha så mycket klart att vi kan öppna verksamheten redan i oktober, november 2021.

Den tillfälliga Östermalmshallen användes från början av 2016 till mars i år medan den ordinarie Östermalmshallen renoverades.

2,4 meter högre

Hela byggnaden på omkring 2 800 kvadratmeter kommer inte att få plats i Orminge.

Boo Folkets hus var 1 200 kvadratmeter men Johan Rådmark hoppas få bygglov för 1 450 kvadrat i ett högre hus.

Tillfälliga Östermalmshallen är åtta meter hög – 2,4 meter högre än gamla Folkets hus.

– Då skulle vi kunna ha en allaktivitetshall och bjuda in alla fritidsgårdar i sydöstra Stocholmsregionen och köra hiphop-battles och göra det till ett centra för ungdomskultur. Vi skulle kunna ha live på bio och konserter.

Vad ska ni göra med resten av saluhallen?

– Helst vill jag att Stockholms stad behåller den. Jag vill inte att vi ska ta på oss kostnaden för att göra oss av med de delar vi inte behöver – det kostar jättemycket pengar.

Rivs efter nyår

Sedan förra sommaren har Stockholms stad försökt sälja den tillfälliga Östermalmshallen för 27,5 miljoner kronor utan att lyckas. Säljs den inte före årsskiftet rivs den

– Det vore en win-win för alla om den kan komma till användning i någon form även i framtiden, säger fastighetsborgarrådet Dennis Wedin (M).