Julstämning. Johann Strick säljer granar på Gärdet – en populär variant är den lilla i kruka. Foto: Pekka Pääkkö

"Folk är ute tidigare i år, det kan jag säga direkt"

Inte ens första advent, men redan hårt tryck på julgranar. När Stockholm går in i en ny corona-våg låter vi julpyntet lysa upp tillvaron, tror julgranshandlaren Johann Strick.

  • Publicerad 10:07, 18 nov 2020

Jar hört flera kunder som har sagt att de har mer pengar över

Johann Strick och företaget Julgransservice i Sverige har sålt granar på Östermalm sedan 1987 – först vid Storängbotten, och den senaste sju åren på Gärdesfältet mitt emot 79&Park.

I år drog de igång den 9 november, och de märker en stor skillnad jämfört med tidigare år.

– Folk är ute tidigare i år, det kan jag säga direkt.

Johann Stricks slutsats är att corona-pandemin gör att många människor satsar lite extra på pynt och ljus nu när de flesta tillbringar mer tid i hemmet än vanligt.

– Bara för tio minuter sedan var det en dam här som sa samma sak: att många börjat mycket tidigare med julbelysningen i år. Och jag har hört flera kunder som har sagt att de har mer pengar över efter semesterplaner som inte blev av, säger Johann Strick.

Gran i kruka populärt

Granhandlaren på Gärdet har både vanliga julgraner för hemmabruk – och granar i kolossalformat för gator och torg. En annan populär variant är en liten gran i kruka.

– Du kan ställa den på balkongen eller ha den inne, och eftersom den har rötterna kvar kan du plantera ut den när julen är över. Det är ungefär 50 procent chans att den överlever.

Maxat. Granhandlaren på Gärdet har inte bara granar. Foto: Pekka Pääkkö