Väsby nya gymnasium. Foto: Mostphotos

Flytten ska göra plats för nya linjer på gymnasiet

Utmaningar med ekonomin för Väsby nya gymnasium, för lågt elevunderlag och större fokus på teoretiska linjer. Det är enligt Per-Erik Kanström (M), anledningen till att SPI flyttas och att Hotell- och turismprogrammet läggs ned.

  • Publicerad 13:00, 19 nov 2021

Varför ska man flytta språkintroduktionen, blir skolan mer attraktiv om två klasser flyttas ut?

Besluten om flytt av SPI och nedläggning av Hotell- och turismprogrammet är en del av nästa års kommunbudget och fattades i kommunfullmäktige redan i juni.

Bakgrunden är enligt utbildningsnämndens ordförande att Väsby Nya Gymnasium har utmaningar med ekonomin samt för lågt elevunderlag för att behålla Hotell- och turismprogrammet – fyra förstahandssökande elever förra året och i år fyra elever.

– Det går helt enkelt inte att bedriva ett helt gymnasieprogram med så få sökande, säger utbildningsnämndens ordförande Per-Erik Kanström (M).

Nyanlända tvingas bort från gymnasieskolan

Inte bestämt var

När det gäller SPI förklarar han läget så här:

– Vad som nu planeras är att skolan lämnar vissa överytor i Messingen och att språkintroduktion i samband med det flyttar till andra lokaler i centrala Väsby, exakt var är inte bestämt ännu, säger Per-Erik Kanström (M).

(M). Per-Erik Kanström, ordförande i utbildningsnämnden. Foto: pressbild

Om de ytor, som refereras som till överytor, lämnas sparar VNG in de pengarna på hyran – totalytan som skolan betalar till kommunen blir då mindre.

Kanström säger att tanken är att stärka gymnasiets attraktionskraft, vilket enligt honom görs genom att satsa på de studieförberedande programmen, kombinerade med idrottsprofiler.

Finns det någon risk att integrationsarbetet raseras av en flytt?

– När det gäller att skapa en god integration tror jag att det viktigaste är att snabbt lära sig svenska och det är också det utbildningen ska fokusera på, säger Per-Erik Kanström.

Men oppositionen är kritisk.

– Jag får en väldigt dålig känsla när Moderaterna och övriga partier i styret, med bristfällig konsekvensanalys och utan förankring med lärarna, flyttar bort vissa elevgrupper från gymnasiet samt avvecklar det uppskattade Hotell- och turismprogrammet, säger Suzanne Enell (S), 2:e vice ordförande i utbildningsnämnden.

Även Vänsterpartiet och Miljöpartiet ställer sig frågande till flytten.

– Varför ska man flytta språkintroduktionen, blir skolan mer attraktiv om två klasser flyttas ut? undrar gruppledare Maria
Tuvesson (MP).