Kungliga operan i Husby? Kanske det, om ett socialdemokratiskt förslag blir verklighet. Foto: Pekka Pääkkö

"Flytta delar av Operan och Historiska museet till Järva"

Öppna filialer till Kungliga Operan och Historiska museet i Järva. Det föreslår riksdagsledamoten Anders Österberg (S) i en motion. Socialdemokraterna i Stockholms stadshus stödjer idén och vill ha en dialog om saken med regeringen och riksdagen.

  • Publicerad 09:00, 5 sep 2021

Järva har potential att bli plats som alla stockholmare vill besöka för att ta del av historia och kultur. Det menar riksdagsledamoten och Anders Österbergs (S) i sin motion om att öppna en filial till Kungliga Operan i Husby och en till Historiska museet i Tensta.

– När man pratar om Järva pratar man ofta om att folk flyttar härifrån, om våldet och det negativa. Vi måste vända den debatten och bryta den spiralen. Man ska inte förneka problemen, men det finns så ofantligt mycket intressant här som även det är värt att uppmärksamma, säger han.

"Jämlikt kulturutbud"

Järvaprofilen Österberg vill att fler människor ska vilja bo kvar i Järva, att folk ska vilja flytta dit och att det ska bli ett naturligt område för folk att besöka på fritiden, för att ta del av konst och kultur.

– Jag är övertygad om att det är fler Järvabor som varit på Östermalm, än Östermalmsbor som varit i Järva, vilket är synd. Tänk vad fint om grannarna i Husby och Rinkeby tillsammans med innestadsbor först kan äta middag tillsammans och sedan gå på en lokal uppsättning av Aida, säger han.

Kan krympa avstånd

Socialdemokraterna i Stockholms stadshus tycker att idén är bra och vill att staden inleder en dialog med regering och riksdag om att skapa filialer för både statliga museer, Dramaten och Operan i Järva.

Stockholms stad kan bidra med lokalen om staten hjälper till med annat, menar oppositionsborgarrådet Emilia Bjuggren (S).

– Om vi kan bistå med en lokal så är jag övertygad om att riksdagen kan bistå med den lilla peng som administrationen skulle innebära, säger Emilia Bjuggren i ett pressmeddelande där hon betonar att filialerna skulle bidra till att "krympa avståndet mellan stockholmare och stadsdelarna".

I en gemensam debattartikel i Dagens Arena lyfter de båda socialdemokraterna fram Tensta gymnasium som exempel på en en lämplig plats för projektet och passar samtidigt på att kritisera det grönblå styrets planer på att sälja byggnaden.

"Rikt kulturarv"

Det svenska kulturarvet är rikt i Järva, lyfter Anders Österberg fram i sin motion. Där finns allt från älvkvarnar, bronsåldersgravar, runstenar och medeltida gårdar, till Spånga Kyrka från 1140-talet och värdshus från 1600-talet.

– Just därför vore det extra intressant att låta Historiska museet öppna en filial i Järva, förslagsvis i Tensta gymnasiums gamla lokaler. Det vore ett perfekt tillfälle att ta vara på de skatter som finns här, säger han.

Vad hoppas du att motionen leder till?

– Allra helst vill jag att den går igenom helt och att alla fattar vilken briljant idé det är. Alla ska känna att de är en del av Sverige och av staden; vi är lika mycket stockholmare här ute i Järva som personer från resten av Stockholm.

Förslaget konkretiserat

Att regeringen ser över att ge i uppdrag till Historiska museet, Kungliga Operan, dansakademin eller motsvarande statligt finansierade kulturinstitutioner bygger filialer i Järva och andra områden där det råder underskott på professionell kulturell verksamhet.

Historiska museet borde utreda om det går att öppna en filial i Tensta gymnasiums gamla lokaler, är ett av förslagen i en ny riksdagsmotion. Foto: Mikael Andersson