Flytande integration i Håbo

Att kunna simma brukar kallas för en billig livförsäkring. Det kan också vara ett steg in i det svenska samhället. Det har Håbo internationella kvinnors förening tagit fasta på.

  • Publicerad 09:42, 11 okt 2021

Några
kan redan simma fritt

Agenda 2030 har en mängd globala mål för en hållbar utveckling. Nummer fem handlar om att ”Uppnå jämställdhet och alla kvinnors och flickors egenmakt.” Det ligger i mångt och mycket till grund för det arbete Håbo internationella kvinnors förening (HIKF) gör.

– Vi har en riksorganisation och sedan finns det lokala föreningar över hela landet. Här i Håbo startade det på allvar 2008. Jag gick med 2009, berättar ordförande Christina Olofsson.

Har många aktiviteter

HIKF gör en mängd saker. Man håller bokcirklar, cafékvällar och något som kallas språkvänprojekt där en svensk kvinna träffar en utlandsfödd minst en gång i månaden och hittar på saker. Ett av de senaste projekten har blivit mycket lyckat. Det handlar om att kvinnorna ska lära sig simma.

– Det har varit ett stort intresse. Vi fick snabbt ihop tio personer och det står två på väntelistan. Vi sökte pengar till det här utifrån Agenda 2030 från vårt riksförbund och nu hyr vi rehabdelen i simhallen vid vissa tillfällen.

Pengar från kommunen

Även simklubben har fått pengar från kommunen vilket har frigjort många instruktörer.

– Om man inte kan simma är det lätt att man hamnar utanför. Man kan inte följa med barnen på aktiviteter bland annat, säger Christina Olofsson.

Hon berättar om ett gäng som tagit sig an uppgiften med stor entusiasm.

– De kommer dit och är vattenrädda, men det går snabbt framåt. Några kan redan simma fritt och det handlar mer om att få upp längden. Det är väldigt roligt att se. Det vi har kört nu är första halvlek, kan man säga. Totalt blir det tio gånger.

Hur det blir framöver återstår att se.

– Nu när alla restriktioner släpper blir det mer tryck på simhallarna. Vi håller på och diskuterar i vår förening om hur vi ska göra i framtiden. Det är ett bra projekt som man kan upprepa många gånger.

Polisen släpper ny detalj om döda kvinnan

Ännu inte identifierad Kvinnan som hittades avliden i Upplands-Bro i juni är fortfarande inte identifierad. Polisen släpper nu en ny detalj i förhoppningen att mordutredningen ska komma framåt.tisdag 27/9 10:33

Då återupptas rättegång om kvinnomord i Bro

Misstänkt genomgår rättspsykiatrisk undersökning Den 3 oktober återupptas rättegången i målet där en kvinna i 45-årsåldern står åtalad misstänkt för ett mord i Bro den 7 april.måndag 26/9 16:46