32 procent av väljarna i länet sympatiserar i dag med Socialdemokraterna. Det kan jämföras med de 23,06 procent av länets röster som de fick vid förra valet.

Även Vänsterpartiet får ökat stöd. 9,8 procent sympatiserar med dem, mot 6,93 procent i förra valet.

Det visar SCB:s undersökning om partisympatier som presenterades den 8 juni.

Borgerlig koalition

I Region Stockholm har en blågrön koalition haft makten denna mandatperiod. Samtliga borgerliga partier backar nu. Även Sverigedemokraterna tappar sympatier.

Men inget parti ser ut att åka ut, om väljarnas partisympatier håller i sig fram till valet.

Medan spärren till riksdagen ligger på fyra procent, är den tre procent i val till regionen och till kommunerna i Stockholm län, och inget parti hamnar så lågt.

– Men det här är ingen prognos, det är en färsk undersökning som beskriver partisympatierna i maj. Det kan hända saker fram till valet, säger Mikaela Järnbert vid SCB.

Uppåt hos S

Men för Socialdemokraterna är det förstås goda nyheter. Åsa Westlund, ordförande i partidistriktet, menar att framgången delvis beror på Magdalena-effekten.

– Väljarna uppfattar Magdalena Andersson som en kompetent ledare. Sedan har de tröttnat på att den moderatstyrda regionen använder skattepengar till konsultnotor och privata vinster, säger hon.

Hon säger att det ger extra energi i valarbetet.

– Det är också ett kvitto på det vi upplever när vi är ute och knackar dörr och många håller med oss. Men det är resultatet på valdagen som räknas, säger hon.