– Vi registrerade dem med en gång, när vi gick till veterinären. De fick chipp i nacken, berättar Elin Hagfors i Nyhagen utanför Åkersberga.

Hennes katter, Buster och Bailey, är bara två av totalt över 2 000 katter i Österåker som skrivits in i Jordbruksverkets kattregister sedan det blev obligatoriskt 1 januari.

Hittills har runt 400 000 katter i hela landet anmälts.

Ärvda katter

Syftet med kattregistret är att lättare kunna återförena bortsprungna katter med deras ägare, eftersom katterna numera också ska vara märkta med mikrochip eller en tatuering i örat.

Tanken är också att det ska höja kattens status så att ägare tar större ansvar.

I hörnet, under en stol i stugan i Nyhagen, sitter Bailey och surar. Kompisen Buster, en Maine coon, är ute och ränner.

Kvar med Bailey är två andra katter som Elin Hagfors helt nyligen fått ärva av en närstående: Tindra och Tryffel. För dem är Bailey en inkräktare, så stämningen är lite spänd.

Tindra och Tryffel är troligen inte registrerade, än, berättar Elin.

– Nej, jag har i alla fall inte hittat några papper på det, så det är oklart.

Vad tycker du om kattregistret?

– Jag tycker att det är en bra lösning. Mina katter är ju ute och gör som de vill. Man vet ju aldrig vart de vandrar iväg.

Carina Franzén, djurskötare på Katthemmet i Vaxholm som tar hand om hemlösa och övergivna katter, är också nöjd med det obligatoriska kattregistret.

– Det vi tycker att vi märkt är att det finns en större kunskap kring det här och att fler märkt och registrerat sina katter, säger hon.

Däremot är hon kritisk till att inte fler registrerats. Enligt en uppskattning finns det 1,4 miljoner katter i Sverige, så en miljon återstår fortfarande.

40 spänn

– Vad det beror på kan man diskutera. Det är ju inte jättedyrt (40 kr red anm), men man kanske tänker ”det gör jag sedan.” Jag tänker att människor borde vara mer intresserade av sina katter än så. Man tänker ”den smiter inte ut”. Och så gör den det.

Christoffer Leijonwirth, projektledare för registret på Jordbruksverket, säger att myndighetens mål var att 500 000 katter skulle registreras första året.

– Men det kommer vi nog inte riktigt att nå. Det tar tid att ändra beteenden. I dag är det självklart för de flesta att registrera sin hund, men även det tog lite tid, säger han.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet för den nya lagen. Det innebär att Länsstyrelsen kan ställa krav på kattägare som ännu inte att märkt och registrerat sin katt. Vill det sig illa kan ägaren rent av få betala vite.

I stugan i Nyhagen sitter Tindra och Tryffel fortfarande och stirrar på Bailey som börjar se smått obekväm ut i sitt hörn.

Är det alltid såna här familjedramer hos er numera?

– Haha. Ja, varje dag, säger Elin.