Som ett av många sätt bukt med den ökade kriminaliteten vill regeringspartierna M, KD, L och SD, införa ett system med tidsbegränsade visitationszoner, där åklagare kan besluta att polisen får rätt att visitera människor och genomsöka fordon för att leta efter illegala vapen och sprängmedel. Visitationszonerna är en del av det så kallade Tidöavtalet som redovisar vad landets regering vill genomföra den kommande mandatperioden.

Negativ stämpel

När Mitt i spenderade några timmar i Valsta och pratade med boende i området målas en bild upp av att många har tröttnat på brotten som gjort att området fått en negativ stämpel. Tidigare i år sattes Valsta upp på polisens lista över utsatta områden.

Det är i områden som Valsta som visitationszoner skulle kunna appliceras.

– Jag tycker att det är självklart, vad annars? Det är klart att polisen måste kunna få göra vad som krävs för att få bort kriminella från gatorna, säger Johannes Hanna.

Men han menar också att myndigheten också måste rannsaka sig själv.

– Efter två år ska politikerna och polisen dra i handbromsen och utvärdera det hela. Det är det enda sättet för att se om man är på väg åt rätt håll, säger han.

Följer lagen

Sigtunas nytillträdde kommunpolis, Jenni Pers Dahlqvist, väljer att inte kommentera Tidöavtalet eller visitationszonerna. Hon menar att polismyndigheten kommer att kommunicera ut vad det innebär när det skulle bli aktuellt.

– Vi jobbar inte åt politikerna utan är statligt anställda vilket gör att inte kommenterar deras beslut eller vilken väg de går, det blir väldigt luddigt. Vi har lagar och regler över hur vi arbetar och förhåller oss till dem, säger Jenni Pers Dahlqvist.

Men poliser i andra delar av Stockholm berättar vad de tycker.

– Det vi skulle hitta i förhållande till hur mycket vi skulle förlora i minskat förtroende hos allmänheten överväger inte. Det riskerar att skapa en känsla av otrygghet hos alla människor som aldrig har gjort något, säger Susan Friberg som är chef för Skärholmspolisen där visitationszoner också är aktuellt.

Susan Friberg menar att det idag redan finns lagligt stöd för att visitera människor om de behöver göra det. Hon tror att visitationszoner snarare kan vara kontraproduktiva.

– Jag ser en risk att färre av de medborgare som har en positiv inverkan på de här platser väljer att vara där för att de skulle kunna bli visiterade. Då skapar man en motsatt effekt, då får vi vissa platser där närvaron av våra medborgare blir mindre och riskerar att tas över av kriminella. Det vill vi inte hamna i, centrum ska vara för alla, säger hon.

Koll på kriminella

Polisen anser att de har en bra koll på den kriminella miljön i Sigtuna kommun. De har till exempel en bild av vilka som begår olika typer av brott och arbetar utifrån vad som hänt i området i närtid.

Stephan Kiernan, som är chef för lokalpolisområde Sollentuna polisens satsning mot gängkriminalitet i polisområde Stockholm Nord, menar att polisen i ett par års tid har arbetat med riktade insatser.

– Det ska vara besvärligt att vara kriminell i ett centrum. Håller man på med våld och skjutningar kommer vi lägga extra resurser mot just den gruppen när en skjutning äger rum, säger han.

I andra fall arbetar polisen till exempel mot drogförsäljning i ett område.

– Då jobbar vi mot trapphushäng eller konfronterar personer runt centrumen, säger Stephan Kiernan.

Förslaget om visitationszoner har fått kritik från flera håll. Bland annat Amnesty som menar att det strider mot de mänskliga rättigheterna.

”I avtalet framträder en viljeyttring om att skilja grupper av människor åt och att stigmatisera och misstänkliggöra människor i Sverige som inte är svenska medborgare. Detta strider mot själva essensen i mänskliga rättigheter”, skriver Amnesty i ett uttalande som kom under torsdagen.