Huddinge har länge haft brist på idrottshallar. Även fotbollsplanerna är i stort behov av utbyggnad och upprustning. Därför tas nu ett samlat grepp kring fotbollen.

– Det är den största idrotten i kommunen och den är dessutom ganska jämställd. Det är en populär idrott som är lättillgänglig och inte kräver särskilt dyr utrustning, säger Eeva Laine (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det handlar både om att rusta upp befintliga planer och bygga nya. I veckan beslutade kultur- och fritidsnämnden om en behovsplan för lokaler och anläggningar.

En del är att bygga en inomhushall för en fullstor fotbollsplan. Under 2025 ska det bestämmas var den ska ligga och hur den ska se ut. Hur snart den kan börja byggas vågar Eeva Laine inte lova.

En till plan på Nytorps mosse

Det planeras också för en 11-spelsplan vid Solfagraskolan som ska vara klar 2028. Och nämnden har beslutat att gå vidare med förslaget på ytterligare en 11-spelsplan på Nytorps mosse.

– Det finns ett stort behov. Skogås-Trångsund är en stor förening och de har länge sagt att en plan inte räcker, de kan inte ta in fler barn. Nytorps mosse är prioriterat politiskt av Mittenstyret, säger Eeva Laine.

Även den planen ska utredas nästa år.

Flera satsningar ligger flera år framåt i tiden. Behövs de inte nu?

– Vi kan inte släppa fram några planer om vi inte vet att marken håller. Vi har vissa planer i dag som inte är byggda på rätt sätt. Det är inte bara att rulla ut en gräsmatta.

"Fotbollen har varit eftersatt"

Dessutom kommer det att bli konstgräs på flera grusplaner vid skolor. Först ut är Segeltorpsskolan och Vistaskolan.

Huddinge IF välkomnar att fotbollen hamnar i fokus.

– Det är naturligtvis en stor glädje att kommunen äntligen förstår vikten av vad fotbollen gör och vilka förutsättningar vi kan skapa för barns engagemang och allmänt välmående, säger Fredrik Lange, ordförande i Huddinge IF.

Han tycker att fotbollen har varit eftersatt.

– Det är en utmaning för oss föreningar, men även för spontanfotbollen. Det var exempelvis två planer som togs bort på Källbrinks IP när man valde att sätta en skola där. Kommunen har en skuld till fotbollen som de nu börjar beta av.