Den senaste tidens kyla har gjort att kommunerna runt om i norrort har plogat isbanor på naturisar. Nu blir det kallare igen så för skridskoälskaren är det bara att spänna på sig grillorna och ge sig ut – men var?

Flera naturisar finns på listan i norrortskommunerna Sigtuna, Vallentuna, Täby, Danderyd, Österåker eller Vaxholm.

I Sigtuna finns plogade banor på Sigtunafjärden och Garnsviken. På Vallentunasjön i Vallentuna vid Kyrkviken plogas det upp till 15 kilometer bana när isen är tillräckligt tjock. I Täby plogas Rönningesjön medan det i Danderyd finns flera ställen. Den längsta slingan plogas på Edsviken (15 kilometer) men här plogas även mindre banor upp på Ösbysjön och på Ekebysjön.

Längre österut i Österåker är det i skrivande stund (12 januari) plogat på Sätterfjärden. Garnsviken samt Drängsjön är för porösa för att plogas. Slutligen, i Vaxholm finns spolade isbanor med naturis både på Resarö och på Lägret.

Risker med is

Men är det bara att ge sig ut hur som helst? Nej, att befinna sig på naturis kräver både kunskap och förberedelser. Risken att gå genom isen finns alltid. Därför är det viktigt att känna till isens vanliga svagheter och vara uppmärksam på skiftningar i isen.

Issäkerhetsrådet är ett samarbete mellan flera organisationer som har kunskap om natur, sjöar och isar. De informerar om issäkerhet och lär ut mer om vad man ska tänka på. Enligt Issäkerhetsrådet är tre ledord extra viktiga för en trygg stund på isen – kunskap, utrustning och sällskap.